:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2023   11:39

0

294

Grupe građana opština na severu KiM pokušale da predaju inicijativu za opoziv gradonačelnika, zahtevi nisu primljeni

Grupa građana Severne Mitrovice pokušala je da preda zahtev, odnosno inicijativu za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice. Ista inicijativa pokrenuta je i u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

“Međutim, nakon višesatnih pregovora i razgovora sa, da kažemo, organima Opštine Severna Mitrovica, inicijativu nismo mogli da predamo. Pozvali smo se na Zakon o lokalnoj samoupravi, administrativno uputstvo o minimalnm standardima, administrativno uputstvo o transparentnom radu opštine i planu učešća građana koji je ova opština usvojila. Ukazali smo da na osnovu svih tih zakona i administrativnih uputstava, mi kao građani, imamo pravo da predamo inicijativu. Međutim, naša inicijativa je odbijena”, naglasila je Krtinić

Ona je navela da je grupa građana pokrenula inicijativu za opoziv gradonačelnika Severne Mitrovice jer je on izabran nelegitimno i nelegalno.

“To nisu bili demokratski izbori, svega dva do tri odsto glasača izabralo je ovog gradonačelnika, većinom iz albanske zajednice”, naglasila je Krtinić.

Na pitanje novinara da li to znači da lokalna samouprava krši administrativna uputstva za smenu gradonačelnika koja je propisala Vlada u Prištini, Krtinić je navela da pored toga ruši i legitimitet građana koji su došli da predaju inicijativu.

“Ovo je najmanji vid učešća građana u donošenju odluka. Ja, kao građanin imam pravo da podnesem inicijativu bilo kog tipa Opštini, a opština je dužna da tu inicijativu preuzme i u roku od 15 do 30 dana da odgovor.  

Prema njenim rečima, u poslednjih godinu dana, prištinska Vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem, doprinosi da se Srbi ne osećaju bezbedno.

“Prava Srba na KiM su ugrožena, a odbijanje prihvatanja inicijative za smenu gradonačelnika je potvrda da mi nismo građani koji zaslužuju podjednaka prava kao i svi ostali”, naglasila je Sanja Krtinić ispred grupe građana.

Milan Milosavljević naveo je da je odbijanje inicijative od strane lokalne samouprave najbrutalniji vid kršenja ljudskih prava.

“Jedan najobičniji zahtev nismo mogli da predamo, tako da ta inicijativa za opoziv gradonačelnika opštine Severna Mitrovica sa funkcije  nije uspeo da dođe ni do kancelarije. Ovo je pokazatelj koliko su ljudska prava ugrožena Srbima”, naglasio je Milosavljević. 

Gradonačelnici opština na severu KiM izabrani su na lokalnim izborima koji  su održani 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste – najveće partije kosovskih Srba – koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Te izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tom regionu

Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMgradonačelniciinicijativeopoziv
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva