:

:

TV Most

clock

Avgust 09, 2023   13:16

0

84

Gujon: Ove godine je pokrenuto šest letnjih kampova za decu

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je danas da je u Beogradu ove godine pokrenuto šest letnjih kampova za srpska decu iz regiona, kao i da trenutno u Beogradu boravi 150 dece iz Hrvatske.

"Trenutno u Beogradu boravi 150 dece iz Hrvatske, pre njih su bila deca iz Makedonije, sledeće nedelje dolaze deca iz Crne Gore, zatim iz BiH, i krajem avgusta deca iz Rumunije", rekao je Gujon za T a n j u g.

Kako je rekao, nedavno letovanje za decu sa Kosova i Metohije, koje je on kao osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" sedmi put organizovao zajedno sa eparhijom raško-prizrenskom, jeste prilika za decu da odu na more i osete slobodu, bezbednost i da bez pritiska, u obližnjim gradovima, razgovaraju na svom maternjem jeziku. 

"Kao humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo", koju sam osnovao pre 18 godina u Francuskoj sa mojim rođenim bratom Bertranom, 12 godina organizuemo to letovanje kako bismo omogućili deci ne samo da odu na more, jer znam da u Srbiji i samoj Francuskoj ima dece koja nikada nisu bila na moru, ali za decu iz kosovskih enklava to je više od letovanja, more je sloboda", naglasio je on.

Kako je objasnio, eparhija raško-prizrenska svake godine bira decu po socijalni kriterijumima i različitim mestima, koja će imati priliku da odu na letovanje.

Ove godine je putovalo ukupno 42 dece iz Kosovske Kamenice, Ropotova, Raniluga i iz Goraždevca, i da je organizacija dobila i ove, kao i svake godine, pohvale od osoblja hotela gde su deca smeštena u Tivtu.

Naglasio je da mu je pre četiri i po godine zabranjen ulazak na teritoriju KiM kada je bio uhapšen, i da su letovanja koja organizuje jedina prilika da se vidi sa prijateljima sa KiM, obiđe decu, i oseti i vidi rezultate humanitarnih akcija.

Dodaje da od kad je na predlog predsednika Aleksandra Vučića, pre tri godine, postao direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ima manje vremena, ali da uvek odvoji nekoliko dana da provede vreme i da se posveti deci sa KiM.

Istakao je da je cilj letnjih kampova organizovanih Beogradu da svako srpsko dete rođeno u regionu ima priliku makar jednom u životu da poseti Srbiju, jer je, kako kaže, to način da se pokaže da Srbija o njima brine konkretno, kao i da se oni međusobno povežu.

"Mi kada smo napravili agendu za sve letnje kampove, odlučili smo da deca iz Hrvatske dođu u ovom periodu ovde, dok se tamo slavi Oluja. To je period godine kada nije prijatno biti Srbin, nije prijatno živeti u Kninu, Karlovcu, Zagrebu i drugim mestima odakle dolaze deca. Mislili smo da je bolje da ta deca budu ovde sa nama u Beogradu gde ćemo im dati i ljubav i solidarnost i pokazati saosećanje, nego da budu tamo gde na ulicama neki slave progon njihovih porodica", ocenio je on.

Kako je naveo, u toku je renoviranje dve osnovne škole u Rajanovcu i Tomancu, kao i renoviranje  jednu ambulantu u kosovskom pomoravlju, a za početak školske godine organizovano će biti deljenje hiljadu rančeva sa školskim priborom za decu koja kreću u školu.

"Imaćemo naše tradicionalne akcije a to su deljenje krava, koza i ovaca na jesen, i onda tradicionalni Božićni konvoj koji će krenuti iz Francuske sa volonterima, koji će obići sela", izjavio je Gujon.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Gujonletnji kampovideca iz regiona
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva