:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2023   8:16

0

114

Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, opisujući to kao "nemoralan i nehuman stav". 

"Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda", rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk, prenosi Si-En-En.

U nacrtu rezolucije koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati pozivano se na "trenutni humanitarni prekid vatre", kao i na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i obezbeđivanje dostave humanitarne pomoći.

Za nacrt je glasalo 13 zemalja, SAD su stavile veto, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Sjedinjene Američke Države su ranije nagovestile da ne odobravaju nacrt teksta rezolucije. 

Kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, SAD su se više puta odupirale pozivima na prekid vatre, naglašavajući pravo Izraela da se brani posle terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, navodi Si-En-En.

Glasanje je bilo šesti pokušaj SB UN da postigne konsenzus o ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. 

Samo jedno prethodno glasanje je bilo uspešno - kada je prošlog meseca dogovoreno uspostavljanje "humanitarnog primirja" u Gazi, koje je isteklo 1. decembra.

Palestinski zvaničnici osuđuju američki veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre

Palestinski ambasador u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur nazvao je odluku SAD da stave veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi "tužnim danom".

Mansur je dodao da veruje da će jednog dana oni koji, kako je naveo, "ne vide stvarnost" na kraju reagovati na "masovni pritisak čovečanstva, od jednog do drugog ugla sveta, sa milijardama ljudi koji će zahtevati prekid vatre", prenosi CNN.

"Mi smo uznemireni kao i naši ljudi, koji su besni na sistem UN - na Ujedinjene nacije, na Savet bezbednosti, na Generalnu skupštinu. Oni su i ljuti i frustrirani jer vide ovu ogromnu izraelsku ratnu mašinu koja ubija na hiljade, a ipak je Savet bezbednosti paralizovan“, rekao je Mansur.

Palestinski premijer Mohamed Štaje takođe je osudio američki veto, ocenjujući da je "neuspeh Saveta bezbednosti" nova dozvola za, kako je naveo, "nastavak ubijanja, uništavanja i raseljavanja". 

"Upotreba veta razotkriva licemerje tvrdnji SAD-a da brinu o životima civila“, naveo je Štaje u saopštenju. 

Za nacrt rezolucije Saveta bezbednosti kojom se poziva na hitan prekid vater u Pojasu Gaze u petak je glasalo 13 zemalja, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Izvor: T a n j u g

HamasrezolucijaSB UNvetoSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva