:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2023   13:09

0

91

Hamas uslovljava oslobađanje pripadnika IDF trajnim prekidom vatre u Pojasu Gaze

Palestinski militantni pokret Hamas postavio je trajni prekid vatre u Pojasu Gaze za preduslov za oslobađanje zarobljenih pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u pregovorima sa Izraelom, javila je danas egipatska televizija Al-Kahera al-Ekhbarija.

Kako je prenela egipatska televizija, palestinski militanti su potvrdili da će "uslovi za oslobađanje izraelskih vojnika biti drugačiji", preneo je TASS. 

Konkretno, pregovori o tom pitanju će obuhvatiti razgovore o "prekidanju neprijateljstava i ukidanju blokade" koju je Izrael nametnuo Pojasu Gaze.

Osama Hamdan, visoki zvaničnik Hamasa, rekao je u intervjuu za televiziju Al Arabija da je "još rano i teško govoriti o oslobađanju zarobljenih vojnika u uslovima tekuće patnje palestinskog naroda i nastavljanja izraelske agresije". 

Prema njegovim rečima, "uslov za pregovore je prekid rata".

Hamdan je potvrdio da Hamas veruje da je moguće produžiti humanitarno primirje za još nekoliko dana.

"Produženje primirja za još nekoliko dana je moguće i pregovarački proces ima dva pravca. Prvi je humanitarni pravac, koji predviđa oslobađanje što većeg broja talaca. Drugi pravac je politički, koji se tiče obustavljanja agresije i ukidanja blokade Pojasa Gaze, što će otvoriti vrata za sklapanje sporazuma o razmeni koji uključuje sve taoce", istakao je Hamdan.

    Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed bin Mohamed al-Ansari, rekao je u ponedeljak da su Izrael i Hamas, uz pomoć posrednika, postigli dogovor o produženju humanitarnog primirja u Pojasu Gaze za dva dana.

Taher al-Nunu, portparol šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanije, rekao je za TASS da će novi sporazum sa Izraelom biti zasnovan na istim uslovima, odnosno da će tri palestinska zatvorenika biti puštena u zamenu za svakog izraelskog taoca kojeg oslobodi Hamas.

Izvor: T a n j u g; Foto: Profimedia

HamasIzrael
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva