:

:

TV Most

clock

April 23, 2022   18:57

0

123

Hercegovina: Tlo i dalje ne miruje, šteta se sabira; U Stocu sutra Dan žalosti

Nakon sinoćnjeg jakog zemljotresa, tlo u Hercegovini i dalje ne miruje, a stanovnici i lokalni zvaničnici od ranih jutarnjih sati analiziraju stanje na terenu.

U Stocu, u čijoj blizini je bio epicentar zemljotresa, na kućama je pričinjena manja materijalna šteta, a reč je uglavnom o oštećenju fasada.

Osim materijalne štete na objektima, u Stocu je usled zemljotresa smrtno stradala jedna osoba, dok je nekoliko zadobilo lakše povrede, prenosi Klix.

RSZ: Više od 30 zemljotresa tokom noći

Na području Hercegovine je nakon sinoćenjeg zemljotresa magnitude 5,7 stepeni po Rihteru, tokom noći zabeleženo više od 30 potresa slabijeg intenziteta, pokazuju podaci Republičkog seizmološskog zavoda Srbije (RSZ).

Kako se vidi na listi automatski lociranih zemljotresa na sajtu RSZ, najjači naknadni potres imao je magnitudu 4,1 po Rihteru.

Epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca, u Federaciji BiH.

Na području Mostara pripadnici vatrogasnih službi imali su samo jednu intervenciju i to neposredno nakon zemljotresa, kada se srušio dimnjak.

Došlo je i do odrona na putnim pravcima koje vode prema Hercegovini, naročito na putevima prema Stocu i Nevesinju. Odrona ima na putnim pravcima Stolac - Mostar, Stolac -Neum, Stolac - Ljubinje i Stolac - Berkovići.

Šef vatrogasne službe u Čapljini Mate Jurković izjavio je da su vatrogasci od sinoć imali više od 60 intervencija.

"Sve ekipe su na terenu i sanira se šta se može sanirati. Oštećeno je mnogo kuća i zgrada, padali su dimnjaci. U centru grada oštećena je osnovna škola", izjavio je Jurković.

Prema informacijama lokalnih zvaničnika, pripadnici Štaba za vanredne situacije obišli su područje Nevesinja, gde nisu uočena oštećenja na stambenim objektima.

"Za sada nema izveštaja o šteti ni iz nevesinjskih sela. Svi putevi u općini su prohodni", rekao je za Radio Nevesinje načelnik opštine Milenko Avdalović.

Za razliku od Nevesinja, veća materijalna šteta zabeležena je u Ljubinju. Oštećene su kuće, stambeni objekti, kao i zgrada opštine.

U Stocu sutra Dan žalosti

U Stocu će sutra biti Dan žalosti zbog smrti 28-godišnje Elmire Sefo, žrtve zemljotresa koji je prošle noći pogodio Hercegovinu.

Dan žalosti je proglasio gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, koji je izrazio saučešće porodici i sa žaljenjem konstatovao da posledice potresa nisu samo materijalne prirode.

Serija slabijih zemljotresa tokom noći u Stocu i okolini; Trebinjci celu noć na nogama

Nakon sinoćnjeg jakog zemljotresa u Hercegovini koji se osetio u celom regionu, tokom noći je zabeleženo nekoliko zemljotresa slabijeg intenziteta sa epicentrom u Stocu i okolini.

Prvi zemljotres jacine 5,7 stepeni po Rihterovoj skali registrovan je sinoć nešto posle 23 sata. Prema podacima Federalnog hidrometeorloškog zavoda, novi zemljotres je registrovan u 01.34 sati i bio je magnitude 2,7 jedinica po Rihteru.

Potom su zabeleženi zemljotres u 01.55 sati magnitude 2,9 stepeni, u 02.02 magnitude 2,6, u 02.59 magnitude 4,3 i u 4.20 sati magnitude 4,4 jedinice po Rihteru, prenosi Klix.ba.

U sinoćnjem zemljotresu stradala je jedna osoba u Stocu, kada se stena obrušila na kuću, a od zadobijenih povreda preminula je devojka.

Portal navodi da je zemljotres u tom gradu prouzrokovao materijalnu štetu i da je reč uglavnom o popucalim zidovima i obrušavanjima.

Trebinjci celu noć na nogama, nema povređenih ni veće štete

Načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinje, Stevan Bekan, izjavio je da je, iako su zbog zemljotresa u okolini Stoca građani većinom proveli celu noć na nogama, najvažnije da nema povređenih, ni žrtava.

"Imali smo veliki broj poziva građana koji su bili uznemireni. I dalje treba biti oprezan, jer je tokom noći bilo još manjih zemljotresa", rekao je Bekan za RTRS.

On je dodao da se nastavlja praćenje situacije i da je Štab za vanredne situacije spreman da pomogne stanovništvu.

"Kada je reč o brani kod Trebinja, ona može da izdrži velike elementarne nepogode i nema mesta panici, sve je pod kontrolom", istakao je Bekan.

Ljubinju 500 hiljada KM za saniranje štete

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će opštini Ljubinje biti upućeno 500.000 KM kao vid hitne pomoći za saniranje štete prouzrokovane zemljotresom koji je sinoć pogodio Hercegovinu.

"Jutros sam razgovarao sa načelnikom opštine Ljubinje koji mi je preneo prve informacije o šteti koju je prouzrokovao zemljotres koji je sinoć pogodio Ljubinje, ali i celu Hercegovinu", rekao je Dodik za Srnu.

On je naglasio da je dogovoreno i da deo građevinske operative iz Trebinja i okolnih mesta bude upućen u Ljubinje, prenosi RTRS.

Izvor: T a n j u g, RTV

zemljotresBiHDan žalosti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva