:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 23, 2022   17:03

0

112

Hitno naoružavanje Ukrajine, Pentagon prima prijave

Pentagon je počeo da prima prijave kompanija koje su u stanju da u što kraćem roku isporuče naoružanje za potrebe ukrajinskih oružanih snaga. "Konkurs" otvoren nedugo pošto je predsednik Džozef Bajden najavio dodatnih 800.000.000 dolara vojne pomoći Kijevu. Zelenski zatražio artiljeriju, municiju, protivavionske i protivtenkovske projektile.

Pentagon je pokrenuo potragu za oružjem koje bi se, u najkraćem mogućem roku moglo isporučiti ukrajinskim oružanim snagama, koje se već dva meseca bore sa Rusima.

Na sajtu američkog ministarstva odbrane je, dan pošto je predsednik Džozef Bajden najavio dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Kijevu, objavljen poziv za dostavljanje ponuda za širok spektar naoružanja.

Gotovo istovremeno, navode izvori iz Pentagona, pokrenuti su i razgovori između zvaničnika ministarstva odbrane SAD i predstavnika proizvođača naoružanja sa ciljem da se poveća proizvodnja oružja u skladu sa potrebama proisteklim iz sukoba u Ukrajini.

Suštinski, Amerikanci pokušavaju da ispune zahteve koje im je pre nekoliko dana predočio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je od SAD zatražio protivvazduhoplovne sisteme, protivtenkovske projektile, dronove, komunikacionu opremu, sredstva za zaštitu obale i dosta drugog naoružanja.

U novom paketu pomoći, Ukrajina će dobiti oko 8.000 protivavionskih raketa "stinger", 9.000 protivtenkovskih projektila, 7.000 komada streljačkog naoružanja i 20 miliona komada municije.

Pentagon od proizvođača zahteva da u manje 100 reči opišu proizvode koje nude, te naznače rokove u kojima bi mogli da to naoružanje isporuče.

Traži se i da se opišu domet, bojeva glava, način vođenja i pogonska grupa, kao i da se objasni da li se radi o projektilima, minama, ili kakvom drugom naoružanju. Rok za prijave, u slučaju oružja za Ukrajinu, ističe 6. maja.

Zahtev za informacijama, ili Ar-EF-Aj (RFI) uobičajen je način na koji Pentagon nabavlja oružje bez obzira na to da li se radi o redovnim ili vanrednim nabavkama.

Sjedinjene Američke Države su, od početka rata u Ukrajini, vlastima u Kijevu odobrile ukupno 3,4 milijarde dolara vojne pomoći. Na taj način, Ukrajincima su isporučeni tenkovi iz arsenala bivših članica Varšavskog pakta, rezervni delovi za "migove-29" i "suhoje-25", oklopni transporteri, artiljerija, protivtenkovski i protivvazdušni sistemi, te masa ostale vojne opreme.

Rusija je ovakav potez Pentagona ocenila "neprijateljskim", navodeći da transporti naoružanja za ukrajinske oružane snage predstavljaju legitiman vojni cilj. Moskva je, takođe, navela da u nekoliko navrata uništila te transporte, što je NATO demantovao.

Istovremeno, nekoliko zvaničnika Pentagona izrazilo je brigu da bi se u Ukrajini mogla ponoviti matrica iz Iraka i Avganistana, kada je oružje isporučivano tamošnjim snagama bezbednosti završavalo u rikama pripadnika Al Kaide ili Islamske države.

"U ovom trenutku, ipak, naoružavanje Ukrajine je prioritet", rekao je Si-En-Enu neimenovani zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

Do sada, najuspešnijim su se pokazale američke protivtenkovske rakete "dževelin", kojima je, prema ukrajinskim izvorima, u prethodnih nekoliko nedelja sukoba uništeno na desetine ruskih oklopnih vozila.

"Konkurs" je otvoren

Ukrajincima je isporučeno i 18 američkih haubica kalibra 155 milimetara, skoro 40.000 granata, 200 oklopnih transportera M113, pancirni prsluci, šlemovi, radarski sistemi, kao i 11 helikoptera "mi-17", koji su prvobitno bili namenjeni avganistanskim snagama bezbednosti.

Pripadnicima oružanih snaga Ukrajine dopremljene su i protivavionske rakete "stinger", kao i stotine samoubilačkih dronova "svičblejd". Očekuje se da u najskorije vreme, Ukrajincima budu isporučene nemačke samohodne haubice iz arsenala holandske vojske.

Slovenački tenkovi će, posle složenog diplomatskog manevra Berlina, završiti u Ukrajini, dok će Ljubljana, zauzvrat, dobiti oklopna vozila nemačke proizvodnje, javljaju mediji u Sloveniji i Nemačkoj. Odluka je doneta posle pregovora sličnim onim kojima su poljski "migovi-29" stavljeni na raspolaganje ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu. Naredne dve nedelje su ključne za ishod rata u Ukrajini, upozorila nemačka ministarka odbrane.

Izvor: RTS

SADUkrajinanaoružanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva