:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2019   12:47

0

195

Holandija protiv otvaranja pregovora EU sa Albanijom

Holandski parlament se izjasnio protiv otvaranja pregovora između Albanije i Evropske unije, dok je prihvatio da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom.

Holandski parlament je u sredu glasao za četiri rezolucije povezane sa proširenjem Evropske unije, ali je samo rezolucija protiv Albanije dobila većinu glasova, uključujuči i glasove vladajučih stranaka, prenosi TV Sitel.

Od ukupno 150 poslanika u holandskom parlamentu, 105 je glasalo "protiv" otvaranja pregovora sa Tiranom u 2019. godini zbog nedovoljnog napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takvo mišljenje holandskog parlamenta deli i vlada u Holandiji, te je ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Stef Blok rekao da bi otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom bilo ishitrena odluka.

Rezolucija o Severnoj Makedoniji, putem koje je takođe nekoliko holandskih poslanika zahtevalo blokiranje pregovora sa tom zemljom, odbacila je većina u parlamentu Holandije.

Kako navode makedonski mediji, ovo bi moglo da predstavlja prvi mogući korak ka odvajanju procesa Evropskih integracija Severne Makedonije i Albanije u Savetu EU, ukoliko Holandija kao država-članica EU zahteva od Saveta da usvoji takav pristup tokom odlučivanja o paketu Albanija-Severna Makedonije na sastanku 18. juna u Luksemburgu ili na sledećem sastanku krajem jula u Briselu.

Izvor: Танјуг

HolandijaEUAlbanijaprotiv
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva