:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Septembar 04, 2019   18:48

0

352

Humanitarci iz Češće pomažu učenicima Kosovskog Pomoravlja

Humanitarci iz Češke poklonili su školski pribor, igračke i globus za potrebe škole učenicima u osnovnoj Školi Sveti Sava u Ponešu kako bi im olakšali početak školske godine.

Igračkama, sveskama, olovkama, flomasterima i priboru za likovno, deca u Ponešu su se obradovala. Kažu da su srećni jer nisu zaboravljeni. 

“Dobili smo neki pribor. Dobijamo svake godine. Znači nam jer se neko seti nas”, rekla je jedna od učenica ove škole. 

Volonteri humanitarne organizacije “Evropski front solidarnosti za Kosovo” pomoć su doneli za pet škola na Kosovu. Na ovaj način žele da poruče Srbima da nisu sami i da neko misli na njih. 

“Pored ove škole bili smo u Makrešu, juče u Jasenoviku, sutra idemo u opštinu Gora, a prekosutra u Štrpcu. Ukupno pet škola posećujemo, u kojima ima oko 210 učenika”, rekao je za RTV Puls Jan Zorbić, jedan od organizatora ove organizacije.

“Ljudi u Češkoj vole Srbiju i žao nam je onoga što se dešavalo na Kosovu i Metohiji i teške situacije”, istakao je Zorbić odgovarajući na pitanje šta navodi volontere da pomažu Srbima na Kosovu i Metohiji.

Teška socijalno-ekonomskla situacija pogodila je mnoge stanovnike Poneša, ima dosta dece koja dolaze iz porodica koje nisu u stanju da im obezbede sav školski pribor, tako da je ova pomoć dobrodošla. 

“Ovo su isti volonteri kao i prošle godine. Deci znači puno jer je ovde takva sredina da ima dosta socijalno ugroženih porodica i nisu u mogućnosti da deci kupe sve za školu”, rekla je  direktorica OŠ "Sveti Sava" Paralovo-Poneš Milica Novićević. 

Osnovna škola "Sveti Sava" u Ponešu ima 21. učenika. U istom dvorištu smeštene su i srpska i albanska škola, rade u razlilčitim smenama, a kako kažu problema nema i nastava se odvija normalno. Jedini problem koji muči obe škole je manjak dece. Ove godine u školi na srpskom jeziku nema upisanih đaka u prvi razred. 

Izvor: RTV Puls

KiMhumanitarna akcijaKosovsko Pomoravlje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva