:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2023   20:44

0

112

IAEA usvojila antirusku rezoluciju o Ukrajini: Moskva poručuje – optužbe neosnovane

Rezolucija koja je usvojena na 67. sednici Generalne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) sadrži neosnovane napade i optužbe na račun Moskve, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je kazala, 28. septembra tokom 67. zasedanja Generalne konferencije IAEA, „pod pritiskom SAD i njihovih saveznika, glasanjem praćenim ucenama, intrigama i zastrašivanjem pojedinih zemalja, što je karakteristično za Zapad, usvojena je rezolucija 'Nuklearna bezbednost, fizička nuklearna bezbednost i garancije u Ukrajini'“.

Po rečima Zaharove, to je još jedna potvrda politike SAD i njihovih saveznika čiji je cilj da iskoriste bilo kakve međunarodne mehanizme samo da bi postigli svoje političke ciljeve.

Ona je istakla da je od 177 zemalja članica IAEA za rezoluciju glasalo svega njih 69.

„To su zapadne zemlje i njihovi sateliti. Najuticajnije zemlje sveta, koje čine svetsku većinu, nisu se solidarisale sa njima i odbile su da podrže taj dokument u ovom ili onom obliku“, pojasnila je Zaharova.

Takođe je dodala da je pomenuta rezolucija „neobavezujuća“.

„Njene odredbe Rusija neće sprovoditi, a dokumenti koji se budu pozivali na nju biće politički i pravno beznačajni za nas. Pozdravljamo odluku svih država članica IAEA koje su odbile da podrže tu rezoluciju. One su jasno pokazale da ne prihvataju kurs koji vodi ka tome da Agencija počne da služi interesima zapadnih zemalja“, zaključila je Zaharova.

Izvor: Sputnik.rs

IAEARusijaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva