:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2023   16:48

0

103

IAEA zahteva od Rusije da odmah napusti NE u Zaporožju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju kojom poziva Rusiju da se povuče iz Nuklearne elektrane Zaporožje (ZNNP) u blizini linije fronta na jugu Ukrajine. 

Zemlje članice IAEA usvojile su na godišnjoj Generalnoj konferenciji u četvrtak rezoluciju koja poziva na „hitno povlačenje svog vojnog i drugog neovlašćenog osoblja iz ukrajinske ZNPP kako bi se osigurao bezbedan rad" i da se "postrojenje odmah vrati pod punu kontrolu nadležnih ukrajinskih vlasti“, prenosi Dojče vele.

Rezolucijom se takođe traži da posmatrači IAEA budu stalno stacionirani u objektu, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

Šezdeset devet zemalja podržalo je rezoluciju, koju su predložile Kanada, Finska i Kostarika, tokom 67. zasedanja Konferencije.

Ukrajinski ministar energetike German Galučenko izjavio je da je zahvalan svakoj zemlji na glasu u prilog "poštovanja garancija nuklearne i radijacione bezbednosti", prenosi Kijev independent.

"Prihvatanje Ukrajine u Savet guvernera IAEA, kao i usvajanje rezolucije kojom se poziva na vraćanje elektrane u Zaporožju pod kontrolu Ukrajine je dokaz da je civilizovan svet sa nama“, rekao je ukrajinski ministar.

Dan ranije, Agencija za nuklearni nadzor UN-a saopštila je da je Ukrajina izabrana u odbor guvernera, jedno od dva tela za kreiranje politike IAEA, zajedno sa godišnjom Generalnom konferencijom država članica IAEA.

Nuklearna elektrana Zaporožje, koja se nalazi u Energodaru, pod ruskom kontrolom je od početne faze invazije na Ukrajinu u martu prošle godine.

Izvor: T a n j u g

IAEAnuklearna elektranaZaporožjeRusijaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva