:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2019   19:43

0

230

IFJ i EFJ osudile upad demonstranata u zgradu RTS

Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) osudile su nasilni upad učesnika protesta "1 od 5 miliona" u zgradu Javnog servisa pre dva dana u Beogradu, zahtevajući od svih strana da poštuju RTS-ovu nezavisnost uređivanja.

U zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtovima IFJ i EFJ, navodi se da je "grupa od oko 100 antivladinih demonstranata upala u zgradu RTS-a u subotu zahtevajući uživo uključenje u program".

U saopštenju se podseća da su demonstranti potisnuti iz zgrade RTS-a nakon intervencije policije.

"Bio je to prvi put posle 20 godina da su demonstranti napali sedište srpskog Javnog servisa. Prema navodima Udruženja novinara Srbije (UNS), demonstranti su napali i pretili novinarima. Međutim, i uz sve napetosti, niko nije povređen u incidentu", navodi se u saopštenju.

"Demonstranti su od mene tražili da se emituje poseban program kako bi mogli da izraze svoje zahteve i pitali su me da pozovem svoje nadređene. Nazvao sam ih i rekli su mi istu stvar koju sam ja već objasnio demonstrantima: to nije moguće. Zatražili smo od njih da dobrovoljno napuste zgradu, ali su oni odbili. Policija je morala da ih potisne napolje. Neki od njih pružali su otpor pa je policija morala da koristi silu. Nije bilo teških batina", rekao je za IFJ Zoran Stanojević, član UNS-a i urednik na RTS-u koji je bio tu za vreme upada.

Dodao je da novinari nisu mogli da rade dok je zgrada bila pod opsadom, a urednici i novinari zaključani u redakcijama.

"Bilo je štete, slomljenih vrata i prozora, ali je bilo jasno da uništavanje zgrade nije bio cilj demonstranata, niko od zaposlenih nije povređen. Nakon što su otišli, nastavili smo da radimo", istakao je Stanojević.

Generalni sekretar IFJ-a Entoni Belendžer rekao je da je upad u prostorije bilo kog medija nedopustiv u demokratskim društvima.

"Pozivamo sve strane, uključujući i državu, da zaštite uređivačku nezavisnost RTS-a. Srpsko društvu zaslužuje nezavisan Javni servis", napomenuo je Belendžer.

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutjeres ocenio je da je Srbiji potreban novi zakon o medijima kojim bi bila garantovana potpuna nezavisnost menadžmenta i finansiranja javnog servisa.

"Novinari državne televizije moraju da budu zaštićeni, kako od bilo kakvog mešanja vlade u njihov rad, tako i od mešanja bilo kog drugog izvora", smatra Gutjeres.

Izvor: Танјуг

IFJEFJupad u zgradu RTS-aosuda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva