:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 14, 2022   9:58

0

74

Ilić: Glavni cilj da se EPS podigne na noge

Vlada Srbije će pronaći pravi put u rešavanju energetske bezbednosti, nakon više havarija u EPS-u u poslednjih nekoliko nedelja, poručio je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić i dodao da je sada glavni cilj da se EPS "podigne na noge".

 

On je za TV Prva istakao da će građani Srbije imati struju, čija cena se neće menjati, dok će za privredu biti na nivou rezervnog snabdevanja, odnosno od 70 do 85 evra.

"Imaćemo struju, jer se privreda razvila, ali to mnogo koči razvoj države, jer uvozimo ogromne količine električne energije zbog zastarelih elektrana. Da nije obezbeđen novac, ne bismo imali čime da kupimo struju, jer je danas kupujemo po izuzetno visokim cenama", rekao je Ilić.

On je rekao da će ministarstvo i vlada u najkraćem mogućem roku naći način da "izgradi alternative" i dodao da je uzrok nedavne krize u EPS-u, način na koji je eksploatisan ugalj pre nego što je dospeo u termoelektrane.

Ilić je naveo da je sada fokus na stabilnoj proizvodnji električne energije, te da je aktuelna bazna proizvodnja iz uglja, ali mora da postoji i alternativa.

"Srbija mora da teži putu dekarbonizacije, odnosno da karbonski bude neutralna, što znači da nema više korišćenja fosilnih energenata", rekao je Ilić.

“Ministarka Mihajlović na meti, jer govori istinu o EPS-u”

Napadaju Ministarstvo rudarstva i energetike, jer je na čelu neko ko govori istinu i bori se za razvoj energetskog sektora, izjavio je Ilić.

"Uvozimo ogromne količine električne energije zbog problema koji su nastali u našem elektroenergetskom sistemu, a koji su izazvani lošim rukovođenjem, nedovoljnim investicijama i neadekvatnim planiranjem. Sve drugo je zamena teza i prebacivanje odgovornosti, u ovom slučaju na ministarstvo, zbog toga što je na čelu neko ko govori istinu", ocenio je Ilić.

On je istakao da krivicu za probleme u elektroenergetskom sistemu snosi isključivo menadžment javnih preduzeća, a ne rudari ili ministarstvo.

"Imamo zastarele termokapacitete, jer EPS nije 30 godina izgradio ni jedno novo postrojenje. Nije bilo dovoljno proizvedenog uglja, nisu pripremljeni kopovi na vreme, to nije posao Ministarstva ili ministarke. Nije Zorana Mihajlović kopala ugalj, nije ona gorela blato, nije izazvala požar na bloku", rekao je Ilić.

Istakao je da ministarstvo sprovodi energetsku politiku zemlje i da nije zaduženo za operativni rad u procesu proizvodnje uglja i električne energije. "Ali, kada se desio kolaps, upravo zahvaljujući ministarstvu je obezbeđeno sve što je potrebno da energetski bilans ne ti trpeo i da bi svi imali električnu energiju. To nije bilo nimalo lako i mi smo svakog dana na oprezu", rekao je on.

Ilić je rekao da je ministarstvo napadano zbog toga što je na njegovom čelu Zorana Mihajlović, koja govori istinu i koja se bori za razvoj čitavog energetskog sektora. "Ovo je prvi put u proteklih nekoliko godina da je na čelu ministarstva neko ko informiše javnost na pravi način, neko ko govori istinu, neko ko se bori za razvoj energetskog sektora. Zbog toga i vidimo napade na potpredsednicu vlade i ministarstvo", ocenio je Ilić.

Pomoćnik ministarke energetike je dodao kako je Ministarstvo istovremeno dobijalo od menadžmenta EPS-a poluistine ili uopšte nije dobijalo informacije o stanju u tom preduzeću.

"Neka bude ministarstvo krivo za sve, ali činjenice pokazuju da uvozimo ogromne količine električne energije, jer nismo imali dovoljno uglja. Naš zadatak je da osiguramo energetsku bezbednost zemlje", naveo je Ilić.

On je rekao da EPS nije investirao u nove kapacitete iako je potrošnja rasla zbog jačanja industrije. "Srbija je doživela dinamičan privredni razvoj poslednjih 10 godina, nama je potrebna sigurna energija. Imamo baznu energiju iz uglja, ali moramo da imamo i alternative", rekao je Ilić.

Dodao je da ministarstvo sprovodi politiku koja će stvoriti uslove da budu razvijeni i kapaciteti koji koriste obnovljive izvore, a da ne treba da bežimo ni od razgovora o nuklearnoj energiji.

"Nikome ne možemo da zatvaramo vrata, jer moramo da idemo ka dekarbonizaciji i karbonskoj neutralnosti i to je proces koji će trajati godinama. Ništa se neće desiti preko noći, kao što je i kolaps koji se dogodio posledica nečega što se nije rešavalo dugi niz godina i biće potrebno nekoliko godina da se u potpunosti dovede u red čitav sistem“, rekao je Ilić.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva