:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 06, 2019   12:45

0

189

Incko u sredu podnosi izveštaj SB UN

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko podneće u sredu u Savetu bezbednosti UN redovan šestomesečni izveštaj o statusu provođenja mira u Bosni i Hercegovini.

Incko se već nakoliko dana nalazi u Sjedinjenim Američkim Država, a iz OHR-a ranije je saopšteno da se visoki predstavnik već sastao s vršiocem dužnoti pomoćnika državnog sekretara Filipom Rikerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i drugim visokim zvaničnicima SAD. Najavljeno je i da će se Incko sastati s nekoliko ambasadora stalnih misija pri UN.

Incko je u izveštaju koji će predstaviti ambasadorima zemalja članica SB UN već uobičajeno izneo niz kritika na račun vlasti.

Prva se odnosi na neformiranje vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH nakon prošlogodišnjih izbora. On je izrazio nadu da će vlast uskoro biti formirana podsećajući i na nerešen problem izbornog zakonodavstva i neustavno postupanje bh. entiteta RS kada je reč o proglašavanju vojne neutralnosti.

Visoki predstavnik u izveštaju je spomenuo i člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića navodeći da ga hrvatske političke stranke nazivaju „nelegitimnim članom Predsedništva BiH“.

Posebne kritike, navodi portal Klix, usmerene su na političare iz RS-a koji negiraju genocid u Srebrenici i koji su formirali komisiju za ponovno tumačenje stradanja u Srebrenici i Sarajevu od 1992. do 1995. godine.

Istaknute su i izjave političara u kojima se negira državnost BiH te promoviše spajanje naše zemlje sa susednom Srbijom.

U izveštaju je spomenuta i inicijativa SDA o nazivu bh. entiteta RS, a Incko je naveo da ova inicijativa nije realizovana, ali da u startu treba biti jasno kako se u BiH nalaze dva entiteta kao i slučajevi Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Incko je izrazio zabrinutost što visoki politički zvaničnici i danas negiraju presude međunarodnih sudova.

Kao prethodnih godina paralelno sa Inckovim, izveštaj SB UN izveštaj je podnela i Vlada Republike Srpske.

U tom izveštaju je kritikovan rad državnih institucija navodeći kako institucije BiH ne izvršavaju obavezu u pogledu očuvanja sigurnosti u BiH čime se ozbiljno povećava rizik od terorizma, a poseban izazov je migrantska kriza na koju ne uspevaju da pruže efektivan odgovor.

Izvor: Танјуг

BiHSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva