:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2019   10:22

0

179

Iskre neslaganja “Samoopredeljenja” i DSK-a

U očekivanju petog po redu sastanka oko formiranja koalicije za upravljanje novom kosovskom vladom i proglašenja konačnih rezultata izbora, između dve najjače stranke – pokreta "Samoopredeljenje" i Demokratskog saveza uočljiva su i prva neslaganja.

 

Prištinska štampa izveštava o "izazovima postizanja koalicionog sporazuma" između stranaka koje su na vanrednim paralmentarnim izborima prošlog meseca dobile najviše glasova.

List "Koha ditore" prenosi da je bivši šef poslaničke grupe DSK-a u parlamentu Avdulah Hoti, izjavio da su suvereni fond i energetska politika, predizborna obećanja "Samoopredeljenja" o kojima se još uvek raspravlja između radnih grupa.

U međuvremenu, zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri rekao je da postizanje dogovora između dve stranke neće biti lako i da je mesto premijera takođe deo razgovora.

List "Zeri" prenosi da su stavovi predstavnika DSK-a pokušaji da ta stranka ojača svoj položaj.

Zvaničnica "Samoopredeljenja" Aljbulena Hadžiu rekla je da je "već jasno da je ime premijera određeno 6. oktobra".

Zamenik predsednika "Samoopredeljenja" Besnik Bisljimi tvrdi da Haziri nema ulogu u tekućim pregovorima između dve radne grupe.

"Može da kaže šta god želi, ali nema važnu ulogu", rekao je Bisljimi.

U listu navode I političke komentatore koji tvrde da ovakvim izjavama DSK pokušava da "pokaže malo mišića" pokretu "Samoopredeljenje" pre nego što se postigne dogovor.

Radne grupe dve stranke danas treba da održe peti sastanak radi usaglašavanja programa.

Nakon četvrtog, predstavnici obe strane rekli su da su se u velikoj meri složili u oblastima bezbednosti i vladavine zakona.

O ekonomskom programu tek treba da se dogovore, naveo je Avdulah Hoti i dodao da saglasnost postoji o politici zapošljavanja, slobodnoj konkurenciji, infrastrukturnim projektima i ekološkim pitanjima.

Takođe, je rekao da su se dogovorili o strukturi nove vlade, ali da radne grupe nisu razgovarale o formuli za podelu ministarskih mesta, jer to zavisi od lidera dveju stranaka.

Hoti se nada da će nova kosovska vlada biti formirana ovog meseca.

Izvor: RTS

SamoopredeljenjeDemokratski savez KosovaKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva