:

:

TV Most

Foto: Novosti online/Z. Jovanović

clock

Maj 15, 2020   18:58

0

213

Ivanka Popović: Nema gledanja kroz prste, studenti će morati da uče

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za RTS da je vreme da se prione na posao i da studenti budu proaktivni. Nema razloga da bude blažih kriterijuma, poručila je Popovićeva. 

Istakla je da će biti razumevanja za studente čiji su roditelji ostali bez posla, da mogu da plate školarinu u više rata, ali da je na fakultetima da procene da li je opravdano umanjivanje školarine.

Ivanka Popović je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekla da su fakulteti sve vreme trajanja vanrednog stanja i pre toga, u vreme vanredne situacije, pratili sve akcije koje su sprovođene, a posebno prelaz na nastavu na daljinu.

Povodom istraživanja koje je sproveo sajt NajStudent.com, prema kojem tek svaki deveti student smatra da je nastava dobro organizovana tokom vanrednog stanja, Popovićeva ističe da je iznenađena rezultatima ankete i da su studenti izkazali veliko interesovanje.

"Studenti su velikim delom bili zadovoljni onim što je nuđeno u onlajn nastavi", kaže rektorka.

Što se tiče navoda da profesori nisu bili dostupni, Popovićeva kaže da nema osnova za takvu tvrdnju.

"Postojali su određeni individualni problemi na koje se reagovalo, ali ovako negativna ocena nikome ne pomaže i plašim se da ne predstavlja osnovu za traženje blažih kriterijuma", poručuje rektorka.

Kaže da su studenti baš u vreme kada su silom prilika bili kod kuće imali čime da se bave i smatra da može mnogo toga da se uradi u narednom periodu, kada će biti intenzivnih konsultacija.

"Neophodno je da studenti budu proaktivni. Ako imaju problem, neka se obrate nastavniku, ako imaju organizacioni problem, neka se jave studentskom predstavniku", napominje Popovićeva.

Slaže se sa tim da je bila teškoća to što je student bio prepušten sam sebi, ali smatra da je sada vreme da se prione na posao.

"Nema gledanja kroz prste, moraju da uče", potvrdila je rektorka Univerziteta u Beogradu.

"Razumevanje za studente čiji su roditelji ostali bez posla"

Povodom navoda da će studenti čiji su roditelji ostali bez posla u vanrednom stanju moći da plate manju školarinu, Popovićeva napominje da su svi fakulteti i uprave potpuno svesni poremećaja koji su nastupili.

Navodi da je većina studenata koji su samofinansirajući već ispunila svoje obaveze, jer je bilo vreme da se to uradi do sredine marta.

"Za one koji imaju neispunjene obaveze, sigurno će biti razumevanja da se plaća u više rata, da se vidi da li postoji osnova za eventualno umanjenje, ali to je na fakultetima da procene da li je opravdano ili ne", kaže rektorka.

Dezinfekcija i maske na fakultetima

Što se tiče rada studentskih domova, navodi da su danas otvoreni domovi u Beogradu i da se nekoliko stotina studenata vratilo.

"Vraćaju se samo oni koji imaju obaveze na fakultetu, u smislu konsultacija i koji spremaju ispite za aprilski rok", kaže Poopvićeva i dodaje da svaki student treba da iskoristi svoje pravo na konsultacije.

Popovića ističe i da je svaki ulazak na fakultet sada drugačiji, uz obaveznu dezinfekciju nogu i ruku, i proveru da li se nosi maska.

"Pismeni ispiti će biti verovatno jedno od rešenja za veći deo studenata koji treba da polažu, uz pažljivo rukovanje papirnim materijalom", napominje rektorka.

Izvor: Танјуг

Ivanka Popovićstudenti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva