:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2019   13:10

0

187

Izložba radova sa Likovne kolonije „Vidovdan 2019“

Dom kulture „Gračanica“ organizuje u utorak, 25. juna izložbu radova nastalih na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji „Vidovdan 2019“ i uručivanje nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“.

Umetnički savet i žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ za 2019. godinu  koji je radio u sastavu: prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, doneo je odluku da se nagrada za životno delo „Longin“ dodeli istaknutom srpskom slikaru i vajaru Milošu Šobajiću iz Beograda, za izuzetan slikarski opus u kome „motivi sukoba, nasilja, izgona i žrtve kao arhetip civilizacije koja se provlači kroz čitavu istoriju i čovekovu potrebu da se i tako raspet, ogoljen i odran, oslobodi tog moćnog pritiska i iskorači u drugi svet“ a nagrada za mladog umetnika „Dimitrije Popović“ slikaru Lazaru Šoševiću iz Uroševca (Niša).

„Čini se nikad zanimljivija kolonija po različitim osnovnim vokacijskim izrazima i raznolikostima postmodernističkih pristupa u dosadašnjoj vidovdanskoj produkciji. Bogatstvo te produkcije se ogleda u raznovrsnosti transponovanja ljudskih emocija i razuđenosti slikarskih celina učesnika“, piše u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić.

 Izložba radova i uručenje nagrada održaće se u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 20 časova.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva