:

:

TV Most

Foto: Riznica

clock

Oktobar 12, 2021   15:37

0

126

Izložba rukotvorina raseljenih žena „Bazar Nade“

Rukotvorine koje su izradile žene – interno raseljena lica danas su, u okviru programa „Bazar nade“, bile izložene u Centru građanske energije u Gračanici.

Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), uz pomoć UNHCR-a, a u saradnji sa Turističkom organizacijom Gračanice organizovao je izložbu.

Dejan Radivojević iz FMC-a kaže da je  „Bazar nade“ simboličan doprinos boljoj integraciji interno raseljenih osoba i povratnika koji su smešteni u kolektivnim centrima i privatnom smeštaju.

„Bitna je sinergija koju smo prepoznali, a naša je uloga da korisnicama obezbedimo kontakte sa postojećim davaocima posla tako da je upravo to cilj današnjeg događa“, pojasnio je Radivojević.  

Šef misije UNHCR na Kosovu Erol Arduka je rekao da veruje da kroz umetnost može doći do obostrane saradnje i do integracije raseljenih lica.  

„Ovakvi događaji su od pomoći. Zaista sam mišljenja da moramo da težimo društvu koje je puno diverziteta u kojem govorimo različite jezike, razumemo probleme jedni drugih i tolerišemo razlike koje postoje među nama. Tako možemo da dopremo do onih koojima je pomoć najpotrebnija nezavisno od toga da li su to raseljena lica, tažioci azila ili izbeglice“, kaže Arduka.

Zamenik ministra za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Gazmen Salijević kaže da je žalosno što se i 20 godina od sukba i dalje govori o raseljenim licima i kolektivnim centrima. Ohrabruje podatak, ističe Salijević, što u poslednje vreme po ovom pitanju ima krupnijih pomaka jer raseljeni dobijaju krov nad glavom, a kolektivni centri se polako zatvaraju.  

Naglašava i da je integracija raseljenih i ekonomska održivost primarni cilj posle njihovog stambenog zbrinjavanja

„Danas je organizovan jedan lep događaj koji daje nadu“, rekao je Salijević.

Način na koji će Turustička organizacija Gračanice (TOG)  pomoći ženama iz kategorije interno raseljenih lica koje se bave se izradom ručnih radova biće u tome što će njihove rukotvorine moći da se kupe u prodavnici suvenira obećala je direktorka te organizcije Sandra Đokić.

„Ovo je na neki način naš mali srkomni doprinos njihovom eksonomskom osnaživanju. Ja gajim nadu da će ovaj bazar u naredni godinama prerasti u važan događaj za našu opštinu“, rekla je Đokićeva.

Bazar nade se održava treći put u Gračanici, a na njemu je svoje rukotvorine predstavilo desetak žena sa teritorije opštine Gračanica ali i šire.

Izvor: RTV Gračanica, Riznica

KiMGračanica„Bazar Nade“Forum za razvoj i multietničku saradnjuTuristička organizacija GračaniceUNHCR

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva