:

:

TV Most

clock

Novembar 06, 2020   8:58

0

165

Izložba vajara Kosova i Metohije “Bezimeni” danas u Gračanici

U Galeriji Doma kulture „Gračanica“ danas u 19 časova biće otvorena izložba radova mladih vajara Kosova i Metohije.

Izložba pod nazivom „Bezimeni“ je prvo predstavljena u Malom likovnom salonu u organizaciji sa Kulturnim centrom Novog Sada prošlog meseca, a sada će i publika u Gračanici imati priliku da vidi radove mladih vajara koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji.

 „Dom kulture „Gračanica“ je u dužem periodu, na različite načine pratio njihov rad, identifikovao ih i imao, delimičan uvid u stvaranje. Ulazak u geto-atelje i izlazak na svetlo ovih radova, nije samo otkrivanje bezimenih stvaralaca, nego i otkriće jedne svedene poetike oblika koja nastoji da se konstituiše kao posebni izraz nastao između različitih oblika i fenomena zla. Ova izložba, prvi put identifikuje, predstavlja i okvirno vrednuje jednu novu i nepoznatu generaciju u okviru savremene likovne scene Kosova i Metohije. Ovaj skulptorski opus do sada nije opisivan, periodizovan i eventualno vrednovan i kritički obrađivan“,  pišu u predgovoru kataloga Maja Todić i Nebojša Jevtić, selektori izložbe.

Na izložbi će biti izloženi radovi Igora Čepkenovića (Lipljan), Đorđa Jocića (Vučitrn), Ane Gašić (Osojane, Istok), Vladimira Antića (Kosovska Mitrovica), Slaviše Mihajlovića (Kosovska Kamenica), Branislava Ristića (Štrpce), Nenada Milosavljevića (Donja Gušterica, Lipljan), Milisava Šarca (Kosovo Polje) i Aleksandre Stanković (Prizren). Svaki od njih zastupljen je sa po dve skulpture.

Zbog pandemije virusa kovid-19, otvaranje izložbe će proteći uz poštovanje pravila i uputstava koja su propisana, sa smanjenim brojem posetilaca.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana. do 20. novembra u periodu od  9 do 15 časova.

Otvaranje izložbe može se pratiti uživo od 19 časova na fejsbuk stranici Doma kulture „Gračanica“.

Izvor: TV Most

KiMDom kulture Gračanica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva