:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2019   13:24

0

184

Javna rasprava o revidiranju Akcionog plana za Poglavlje 23

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da javna rasprava o revidiranju Akcionog plana za Poglavlje 23 danas tek počinje i da zbog toga nema razloga za produženje roka za podnošenje komentara na prvi Narct revidiranog Akcionog plana.

Produženje roka, koji je predviđen za 8. februara, prethodnih dana su tražile pojedine nevladine organizacije i strukovna udruženja.

Kurubović je tim povodom ukazala da će sve sugestije i komentari koji stignu Ministarstvu zaključno sa predviđenim rokom biti razmotrene za unošenje u Nacrt, koji će potom biti prosleđen Evropskoj komisiji na mišljenje.

Po dobijanju mišljenja, plan će biti revidiran u skladu da njim i tek onda će krenuti javna rasprava, navela je Kuburović na prvom prvoj javnoj raspravi o prvom Nacrtu revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 u hotelu Metropol Palas.

Naglasila je da je priprema prvog Nacrta trajala godinu dana, od prošlog februara, kroz sastanke sa svim nosiocima aktivnosti iz Akcionog plana, kojih ima više od 50, kao i kroz bilateralne sastanke sa pojedinačnim organima i institucijama.

Kada je u pitanju budžetiranje predviđenih aktivonsti, Kuburović je ukazala da će taj deo nacrta biti napisan nakon što Ministarstvo pravde dobije komentare i sugestije zainteresovanih strana, ali da će u svakom slučaju biti u Nacrtu koji će ići u Brisel na mišljenje.

Ministarka je ukazala da je nakon skoro tri godine od otvaranja pregovora sa EU došlo vreme da se usklade rokovi prvobitno propisani, neki čak i preambiciozno, kao i da se usklade aktivnosti koje su se dogodile u međuvremenu, kao što je na primer usvajanje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločine i tužilačka strategija.

Sa ta dva dokumenta Akcioni plan je dopunjen.

Izvor: Танјуг

Nela Kuburovićpoglavlje 23EU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva