:

:

TV Most

clock

Januar 26, 2024   15:05

0

76

Jedan od prioriteta Mađarske je proces ubrzanja EU zemljama Zapadnog Balkana

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je danas u Banjaluci da je jedan od prioriteta zvanične Budimpešte proces ubrzanja priključenja zemalja zapadnog Balkana EU.

Sijarto je nakon sastanka sa predsednikomm Republike Srpske Milorada Dodika novinarima u Banjaluci rekao da je Mađarska na pragu predsedavanja Evropskom unijom i da će jedan od njenih prvih prioriteta biti proces ubrzanja Evropske unije zemljama zapadnog Balkana.

"Evropskoj uniji je potrebna sveža energija, a zapadni Balkan je regija koja to može da obezbedi", naveo je Sijarto.

Sijarto smatra da je u interesu i EU i Balkana da se uspostavi trajni mir u ovom delu sveta i da je za uspešno ubrzavanje integracija neophodno da EU sa poštovanjem razgovara sa partnerima sa zapadnog Balkana.

"Sve zemlje članice EU kao i njene institucije treba da poštuju stavove i odluke zemalja zapadnog Balkana. Treba da se poštuju i rezultati izbora, jer ljudi u tim zemljama imaju pravo da biraju svoje predstavnike, i mi treba da poštujemo to pravo", naglasio je Sijarto.

On je istakao da želi da proširenje bude uspešno, bez bilo kakvog ucenjivanja od EU.

"Zbog toga smo i do sada, a i dalje ćemo biti protiv da bilo koji predstavnik sa zapadnog Balkana bude stavljen pod sankcije. Bićemo protiv toga i da se smanjuju sredstva za pomoć zapadnim Balkanu, jer na taj način se nanosi šteta ljudima koji ovde žive", poručio je Sijarto.

On je dodao da se nastavlja sa projektom privrednog razvoja Republike Srpske.

"Korist će svakako imati poljoprivrednici, kao i Republika Srpska i Mađarska", jasan je Sijarto.

Izvor: T a n j u g

SijartoMađarskaEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva