:

:

TV Most

clock

Jul 29, 2019   13:41

0

185

"Jedini uslov Bugarske Makedoniji": Da ne falsifikujuju bugarsku istoriju

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da podrška Bugarske Severnoj Makedoniji ka članstvu u NATO-u i EU nije bezuslovna, ali da nema 100 uslova, već samo jedan, a to je da se zaustavi falsifikovanje bugarske istorije.

U intervjuu za makedonsku televiziju Kanal 5 koji je rađen u Ohridu, on je rekao da je u svojoj politici u okvirima NATO-a i EU, Bugarska uvek podržavala ideju Makedonije da postane njihova članica.

"Prema mojim informacijama iz nekih evropskih centara, Makedonija može da ima dobre vesti kada je reč o početku pregovora sa EU već u septembru i šanse za dobijanje datuma u oktobru su znatno veće nego što su bile pre nekoliko meseci", kazao je Karakačanov.

On je, međutim, ocenio da nisu razumni neki u Makedoniji koji misle da će voditi razgovore u zajedničkoj bugarsko-makedonskoj komisiji samo dok Makedonija ne postane članica EU, a da će posle odustati od rada Komisije.

"Tokom poslednjih 30 godina Bugarska je uvek pružala podršku Makedoniji. Bugarska je bila prva zemlja, i to ne treba da se zaboravi, koja je priznala nezavisnost Republike Makedonije", naglasio je bugarski ministar.

U svojoj politici, dodaje, Bugarska je uvek vodila računa o tome da se Makedonija, u kojoj, kako je naglasio, "žive građani koji su jako bliski nama", razvija normalno, u demokratskim uslovima i da ima mir i stabilnost.

"Ne samo što smo prvi priznali nezavisnost već je, u vreme grčkog ekonomskog embarga 1994. i 1995. godine, Bugarska je dala 10.000.000 dolara bespovratne pomoći Makedoniji, u trenutku kada je Bugarska bila u ekonomskoj krizi", naveo je Karakačanov.

On je takođe podsetio na građanske konflikte u severozapadnim delovima Makedonije 2001. godine, kada je Bugarska dala Makedoniji tenkove i drugo naoružanje.

Upitan o statusu makedonske manjine u Bugarskoj, Karakačanov je rekao da bugarski ustav ne prepoznaje kolektivna prava, već pojedinačna, odnosno individualna prava.

"Bugarski ustav za razliku od makedonskog, pa čak i srpskog ustava, ne priznaje kolektivna prava. U Bugarskoj ima sigurno 500.000 Turaka, ali oni uživaju svoja prava i govore na turskom jeziku ne zato što su manjina, već na osnovu njihovog statusa bugarskih građana", zaključio je Karakačanov.

Karakačanov je na kraju intervjua za Kanal 5 iz Severne Makedonije napomenuo da državu naziva Makedonijom, umesto Severnom Makedonijom, jer je Sofija priznala nezavisnu državu Republiku Makedoniju, a Skoplje, prema njegovim rečima, ima pravo da prihvata sporazume poput Prespanskog s Grčkom o nazivu zemlje.

Izvor: Танјуг

BugarskaMakedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva