:

:

TV Most

clock

April 17, 2024   14:04

0

95

Jevtić: Odluka PS Saveta Evrope štetna i šalje lošu poruku (video)

„U trenutku kada je situacija na Kosovu, kada govorimo o ljudskim pravima, nikad gora, kada tokom režima Aljbina Kurtija imamo više incidenata, kada se Srbi neosnovano hapse i pritvaraju, bez prava na pravičan postupak pred sudom, kada imamo nikad veće tenzije u društvu usled pritisaka koji trpi narod, dati saglasnost za ulazak u instituciju koja se bavi ljudskim pravima je štetan potez i štetna odluka“, rekao je gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić komentarišući usvajanje preporuka u PS SE da se Kosovu odobri članstvo u Savetu Evrope.

Takva odluka, rekao je Jevtić, šalje lošu poruku i nagrađuju oni koji ugrožavaju ljudska prava jednog naroda.

„To ne doprinosi rešavanju problema“, rekao je Jevtić.

On je dodao da su tokom poslednjim meseci predstavnicima međunarodne zajednice predočene činjenice u vezi sa onim što aktuelni režim u Prištini čini.

„Dobili smo uveravanja da će se delovati suprotno ovome što se desilo juče. Kada dođete u situaciju u kojoj su, oni koji su vas uveravali da će se problemi koji postoje vezano za ljudska prava, položaj jednog naroda, verske zajednice, i desi se nešto suprotno tome, onda nas stave u položaj i da poverenje u one sa kojima razgovaramo, bude ugroženo“, rekao je Jevtić.

Jevtić je naglasio da je izjava Aljbina Kurtija, da je jučerašnje glasanje u PS SE potvrda da se ljudska prava na Kosovu unapređuju, najveći šamar međunarodnoj zajednici.

„To je njegova poruka međunarodnoj zajednici koja je u poslednje vreme kritikovala odluke koje je aktuelni režim u Prištini donosi. Sada dolazimo u situaciju da usled, nekih drugih, geopolitičkih interesa da, ukoliko postoji interes u međunarodnoj zajednici da se sitaucija na prostoru Kosova i Metohije poboljša, da građani žive bezbednije, da uživaju osnovna ljudska prava ovo nije način“, poručio je Jevtić.

Jevtić je izjavio da će Srpska lista usmeriti politiku na zaštitu interesa onih građana koje SL u političkom smislu zastupa. 

,,Sa druge strane, verujemo da će ipak neko u međunarodnoj zajednici kao alarmantno shvatiti da čak i ono što je obećeno u pismenoj formi od strane režima u Prištini u pismu koji su potpisali premijer, predsednica i i predsednik skupštine nije učinjeno. Tiče se, između ostalog, eksproprijacije društvene imovine, mešanja u pravosuđe, položaja Srpske pravoslavne crkve, i onoga što je za nas životno pitanje a to je formiranje ZSO", poručio je Jevtić.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva