:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2022   19:36

0

148

Joanikije: Mitropolit Amfilohije bio je apostol našeg doba

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja svetu arhijerejsku liturgiju povodom dve godine od smrti mitropolita Amfilohija, kojeg je nazvao "apostolom našeg doba".

Joanikije je rekao da je mitropolit Amfilohije u celom pravoslavnom svetu zapamćen kao "veliki Hristov jerarh".

"Njega su sve rane, sve teškoće svih hrišćana, ako hoćete i svakog čoveka, bolele. On je bio sastradalna duša koja oseća patnje svoje pastve i svojih bližnjih, na kraju i svakoga čoveka", rekao je mitropolit Joanikije.

On je istakao da mitropolit Amfilohije nije mario ni za šta na ovom svetu, čak ni za svoj život, "samo da Gospodu ugodi i da se žrtvuje za svoju Svetu crkvu i svoj narod", saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.

Podsetivši na sve što je mitropolit Amfilohije uradio za srpski narod na Kosovu i Metohiji, Joanikije je rekao da je on bio "kao i Njegoš u svom vremenu, kako je to Ivo Andrić rekao, tragični junak kosovske misli" i ocenio da je produžio Njegoševu i kosovsku i lovćensku misao.

Potom su se arhijereji i vernici pomolili na grobu mitropolita Amfilohija u kripti hrama, tačnije u paraklisu posvećenom Svetom Amfilohiju Ikonijskom po kojem je mitropolit i dobio svoje monaško ime.

Sasluživali su arhiepiskop mihalovsko-košicki Georgije iz Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja, episkopi bregalnički Marko, raško-prizrenski Teodosije, pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, oci Teologos i Luka iz manastira Grigorijata, kao i sveštenstvo i monaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

"Dani mitropolita Amfilohija" povodom dve godine od njegove smrti održavaju se od 28. oktobra do 1. novembra u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Izvor: T a n j u g

mitropolit crnogorsko-primorski Joanikijemitropolit Amfilohije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva