:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2021   10:59

0

23

Joksimović: Poruke zalog za jačanje saradnje Srbije i Nemačke

Ministarka za evropske integradije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je veoma važno što se bilateralnom posetom nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji i njenim izjavama potvrđuje izbalansirana i korektna politika Nemačke prema evropskim integracijama Srbije.

Joksimović je u pisanoj izjavi navela da je poseta Merkel izuzetno važno, budući da dolazi neposredno uoči važnih izbora u Nemačkoj i najavljenog povlačenja kancelarke.

Ona je ukazala da se ovakve posete odlazećeg kancelara pažljivo biraju zbog političkih i simboličkih poruka koje šalju.

"Ne samo da ovim Merkel pokazuje da je nemačkoj spoljnoj politici Zapadni Balkan bio važan deo njene evropske politike, već i da nasledniku ostavlja visok nivo kontinuiranih interesa i preduzetih inicijativa prema našem regionu i Srbiji, nezavisno iz koje stranke taj naslednik bude izabran iz buduće, nesumnjivo koalicione vlade", navela je Joksimović.

Ministarka je navela da dodatno, izbor i aranžman posete govori i o njenom ličnom poštovanju prema Srbiji, ali i prema odgovornoj regionalnoj politici čiji je inicijator i pouzdani partner u sprovođenju predsednik Aleksandar Vučić, koji ima i lično dosledno uvažavajući odnos prema Merkel.

"To se posebno moglo osetiti u naglašavanju važnosti Berlinskog procesa, koji je 2014. godine inicirala kancelarka, a predsednik i Vlada Srbije aktivno i u dobroj veri sprovodili unazad nekoliko godina. To je donelo i konkretne rezultate, kojima će jedna od najznačajnijih potvrda uspeha biti i najavljeni veliki infrstrukturni regionalni projekti", ocenila je Joksimović.

Navela je i da je značajna konstatacija kancelarke da se bitni pomaci vide u vladavini prava i ekonomiji, kao i najava uvažavanja svega do sada postignutog u reformskim procesima, ali i očekivanja da ulažemo dodatne napore u istom pravcu.

Joksimović je podsetila da je Srbija pokazala spremnost za primenu nove klasterske metodologije i dostigla merila za otvaranje čitava dva klastera, uz nesumnjivo pojačanu političku spremnost i dodatni rad na kriterijumima iz oblasti vladavine prava i ustavnih reformi u delu koji se odnosi na pravosuđe.

"Cilj nove metodologije je ubrzanje procesa za one koji sprovode reforme, pa očekujem da naš rad i napredak budu priznati i da dobrom dinamikom otvaramo klastere za koje smo spremni. Verodostojna i pouzdana primena novih kriterijuma i isporučivanje rezultata mora da bude ''modus operandi'' i EU i nas kao pristupajuće zemlje", navela je Joksimović.

Prema njenim rečima, od posebnog je značaja i najavljeno čvršće partnerstvo Srbije i Nemačke u borbi protiv klimatskih promena, što jasno govori koliko su Srbija, odnosno predsednik Vučić i vlada uvaženi kao odgovoran partner u ostvarivanju ciljeva nove vodeće politike EU, koja se odnosi na zelenu agendu i na klimatske transformacije.

"Ovakvo partnerstvo u borbi protiv klimatskih promena nije došlo niotkuda i tek tako. Aktivno već dugo radimo na jačanju i promociji politike postizanja klimatski neutralnog evropskog kontinenta, uz pripremanje na sve posledice ali i prilike koje i naša zemlja i njeni građani imaju u tom procesu. Nemačka je sve to u ovom slučaju očigledno i sagledala i uvažila", zaključila je Joksimović.

Izvor: Танјуг

JoksimovićMerkelNemačkaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?