:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 07, 2020   18:29

0

152

Joksimović: Što hitnije uobličiti primenu nove metodologije za Srbiju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas, nakon blokade ministarskih Zaključaka o proširenju u Savetu EU, da bi najpre trebalo što hitnije uobličiti primenu nove metodologije na pristup i proces Srbije, sa kojom se kasni, jer zemlje članice i EK očigledno ne mogu da se usaglase oko pregovaračkih okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Joksimović je navela da je, s obzirom da Zaključci o proširenju, koje je predložio Savet EU, nisu usvojeni na radnim telima Evropske komisije, velika verovatnoća da neće biti usvojeni ni na sutrašnjem sastanku Saveta za opšte poslove.

U tom slučaju, poslednja prilika za sazivanje Međuvladine konferencije do kraja decembra sa Srbijom, je 9. decembar, kada je sastanak Komiteta stalnih predstavnika država članica.

"U svakom slučaju, bilo bi dobro da nemačko predsedavanje pokaže liderstvo u pogledu nove metodologije i politike proširenja", podvukla je Joksimović u pisanoj izjavi za T a n j u g, povodom najnovijih informacija u procesu evrointegracija Srbije i blokade zaključaka ministara EU.

Ona je dodala da po novoj metodologiji, otvaranje pojedinačnih poglavlja više nije glavni instrument procesa, već postizanje kriterijuma za otvaranje čitavih klastera srodnih poglavlja.

"Možda za otvaranje klastera više neće biti važno otvaranje pojedinačnih poglavlja, nego poseban kriterijum za otvaranje u svim poglavljima iz klastera - videćemo, nakon što se uobliči primena nove metodologije na zemlje u pristupnom procesu", rekla je Joksimović.

Istakla je da bi za Srbiju bio važan signal da se do kraja godine održi posebna politička Međuvladina konferencija za našu zemlju koja je obavezna po principima nove metodologije nakon objavljivanja Zaključaka o proširenju.

"To očekujem i to sam rekla partnerima u EU - da se primeni onaj deo metodologije koji može da se primeni u ovoj fazi, a to je održavanje političke Međuvladine konferencije gde bi se na strateškom političkom dijalogu razmatrao pristupni proces Srbije, napredak u oblastima klastera, predstavili najnoviji pozitivni pomaci u oblasti vladavine prava, i očekivanja i planovi za pristupni proces tokom naredne godine", navela je Joksimović.

Ako se to ipak ne desi, Joksimović ističe da ostaje 17. decembar, za kada je zakazan sastanak na najvišem političkom nivou Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, gde će, takođe, moći da se analizraju najvažniji aspekti političkih i ekonomskih odnosa Srbije kao zemlje u pristupnom procesu i EU.

"Mi aktivno radimo, prilagođavamo sve strukture za novu metodologiju i čekamo da se EU i zemlje dogovore o načinu primene i nastavku pristupnog procesa koji bi trebalo da bude ubrzan kroz snažniji politički nadzor i strateški implementacioni plan reformi koji su suština nove metodologije", naglasila je Joksimović.

Ministar je istakla i da je važno da se pokaže više entuzijazma prema proširenju i od strane EU i od strane kandidata. Na pitanje u vezi sa sugestijom Erharda Buseka da se promeni strategija proširenja, te e da bi trebalo primiti zemlje Jugoistočne Evrope u EU i postepeno im omogućiti da se usklade u oblastima vladavine prava, ekonomija..., Joksimović odgovara da se do sada "naslušala raznih planova i ideja".

Za Srbiju je, ističe, prihvatljivo sve što vodi većoj kredibilnosti, ali i ubrzanju procesa, koji mora da bude međusobno iskren i suštinski partnerski.

"Srbija je na aktivan način pristupila novoj metodologiji pregovora, prigrlili smo potrebu da se snažnije politički upravlja procesom, da se strateški implementacioni plan reformi postavi u središte, i da Srbija - kao zemlja sa značajnim kapacitetom integracije u većini sektorskih politika EU i sada kada je kandidat, sigurno može da pomogne podizanju kompetitivnosti EU, a da našim građanima punopravno članstvo dodatno doprinese stabilnijoj i udruženo otpornijoj Evropi, mestu gde živimo i čiju sudbinu svi na kontinentu delimo", zaključila je Joksimović.

Izvor: T a n j u g

Jadranka JoksimovićEUpoglavljaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva