:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 02, 2022   9:32

0

173

Jovanović: Epidemijska situacija pod kontrolom; Nošenje maske na biračkim mestima individualna odluka

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je za RTS da dolazi do postepenog pada broja inficiranih koronavirusom, ali i da je grip među nama. Dr Jovanović je dala preporuke iz epidemijskog ugla kako da odemo na glasanje u nedelju, uz napomenu da je nošenje maske individualna odluka.

Epidemijska situacija je stabilnija, ali je i dalje četvorocifren broj novozaraženih osoba.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Verica Jovanović, direktorka "Batuta" rekla je da kada je u pitanju postupanje u odnosu na kontrolu epidemije propisana su pravila i ona će se poštovati na svim biračkim mestima.

"Preporučili smo korišćenje svih preventivnih mera, provetravanje prostora u kome će se odvijati glasanje, da se primenjuju dezinfekcione mere, dezinfekcija ruku i higijena ruku, kada su u pitanju maske individualna je odluka, uvek su preporuka, zavisno od toga kako se ko zdravstveno oseća, ona štiti onog ko je oboleo i sve druge", rekla je Jovanovićeva.

Što se tiče glasanja u domovima za stara lica, napominje da su sačinjene posebne preporuke za ulazak u te ustanove.

Svi birački odbori koji budu ulazili, članovi timova će morati da poštuju sva ta pravila, moraće da nose maske, kao i zaposleni, rekla je ona.

Radi se o principima i pravilima koji će biti jasno istaknuti. Distanca je preporučena i ona će se poštovati, rekla je Jovanovićeva.

Epidemijska situacija pod kontrolom

Jovanovićeva kaže da se prati stanje u vezi sa kovidim i da je epidemijska situacija pod kontrolom, dolazi do postepenog pada broja inficiranih, nešto sporije nego u januaru i februaru.

Kada je u pitanju stanje obolevanja sličnih gripu, ističe da su domovi zdravlja puni osoba koje se žale na respiratorne simptome, na kašalj i povišenu temperaturu.

Prema njegnim rečima, tokom prethodne nedelje dolazi do laboratorijske potvrde prisustva sva tri tipa virusa gripa.

"Ponovo se vratio grip, on obično nije udružen sa kovidom, kada je u pitanju klinička manifestacija pet do sedam dana traju simptomi, grip je među nama i to sada početkom parila što je neuobičajeno, s obzirom na sezonalnost pojave gripa", istakla je Jovanovićeva.

Izvor: RTS

Verica Jovanovićepidemijska situacijaizboribiralištamaske
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva