:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2019   13:59

0

127

Južna Afrika sarađuje sa Srbijom na rasvetljavanju ubistava

Vlasti u Johanesburgu rade na rasvetljavanju niza ubistava u koje su umešani i srpski državljani, a sarađuju sa srpskim vlastima preko Interpola i diplomatskih kanala, piše južnoafrički portal "Njuz24".

Kako se navodi, vlasti Johanesburga su naizgled priznale da serija ubistava u kojima su učestvovali Srbi uključeni u organizovani kriminal nisu izolovani incidenti.

Prema pisanju portala, u gradu se dogodilo najmanje šest ubistava istočnoevropljana u poslednje dve godine.

Do danas, niko nije uhapšen ili optužen, ali je policija potvrdila da su slučajevi centralizovani, odnosno da se trenutno utvrđuje ima li veze između slučajeva.

To je za "Njuz24" potvrdio i policijski brigadir Viš Naidu.

"Postoji tim raznih stručnjaka iz različitih oblasti koji rade na ovim slučajevima. Sarađujemo i sa srpskim vlastima preko Interpola i diplomatskih kanala, naročito kako bismo identifikovali pojedince koji su u ove slučajeve uključeni", izjavio je Naidu.

Ubistva su bila smela, navodi portal, dodajući da su počinitelji u sred bela dana pucali iz poluautomatskog oružja, a čini se i da su prošli vojnu obuku.

Poslednje ubistvo dogodilo se u aprilu, kada je 59-godišnji Ivan Đorđević ubijen u naselju Hajberi u Brajanstonu.

"Iako su pojedine žrtve državljani Srbije, doći ćemo do konačnog zaključka samo kada se u potpunosti istraže sve činjenice i informacije u slučajevima i kada se ispitaju svi uključeni", rekao je Naidu.

Ambasador Srbije u Južnoj Africi Goran Vujičić izjavio je da zajedno sa svojim timom radi sa južnoafričkim vlastima iz Ministarstva za unutrašnje poslove.

Predstavnici Srbije u Južnoj Africi nisu upoznati da postoje organizovane srpske kriminalne grupe, ali da mnogi koriste lažne isprave, što stvari čini značajno težim, kaže Vujičić.

"Razumemo da postoje poprilično velike kriminalne organizacije u okruženju Srbije koje bi mogle da budu povezane sa ovim organizacijama (u Južnoj Africi), ali nemamo informacija da u Južnoj Africi ima kriminalnih organizacija koje vode državljani Srbije", rekao je ambasador Srbije.

Kako navodi portal, motiv ubistava još uvek nije u potpunosti rasvetljen.

Izvor: Танјуг

Afrikainterpolsaradnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva