:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2023   16:44

0

355

Kancelarija za KiM obezbedila sredstva i mehanizaciju za ZZ "Opstanak" u Prilužju

Zemljoradnička zadruga „Opstanak“ koja je pre dve godine osnovana u Prilužju udruživanjem poljoprivrednih proizvođača iz srpskih sela opštine Vučitrn, od Kancelarije za KiM dobila je vrednu donaciju u vidu poljoiprivredne mehanizacije , koja lokalnom stanovništvu daje podstrek da proširi proizvodnju i ostane i opstane na svojim vekovnim ognjištima.

Zoran Rakić iz Prilužja obrađuje 11 hektara zemlje i bavi se uzgojem svinja.  On je jedan od osnivača Zemljoradničke zadruge “Opstanak”.

Neophodna mehanizacija za setvu, obradu zemljišta i ubiranje plodova koje je obezbedila Kancelarija za KiM, mnogo će unaprediti i olakšati rad poljoprivrednicima, a to je i mogućnost za proširenje Zadruge.

Prema rečima Zorana Rakića iz Prilužja, članovima zdruge mehanizacija će olakšati posao.

“Ima perspektive za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, to je podsticaj da mi opstanemo na ovim prostorima, pa tako je i sam naziv Zadruge “Opstanak”. Da, uz pomoć Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije opstanemo, jer bez te pomoći ne možemo da opstanemo”, naglasio je Kostić.

 Ilija Krsmanović iz sela Banjska, takođe član Zadruge bavi se proizvodnjom pšenice, kukuruza, krompira, svinjogojstvom…

“Zahvaljujem se predsedniku Vučiću što nas ni u jednom momentu nije zaboravio, misli na nas na Kosovu. Zahvaljujem se i Kancelariji za KiM koja nam je omogućila da dobijemo sredstva i podstaknemo veću i bolju proizvodnju”, rekao je Krsmanović.

Zadruga je osnovana u Prilužju, pre dve godine, na inicijativu predsednika Privremenog organa opštine Vučitrn Milana Kostića, udruživanjem lokalnih poljoprivrednika.

“Zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Vladi Republike Srbije Zadruga je dobila sredstva za nove mašine, dobila je novi traktor, sejalice za kukuruz i pšenicu, rotacioni plug i veliku tanjiraču. To za članove Zadruge puno znači”, rekao je Kostić.

U srpskom selu Prilužju živi oko 2000 stanovnika kojima je poljoprivreda primarna delatnost.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMPrilužjeZZ OpstanakKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva