:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2021   12:36

0

140

KiM: Sa biračkog spiska uklonjeno više od 18.000 preminulih

Portparol Centralne izborne komisije na KiM Valjmir Eljezi izjavio je da je nakon parlamentarnih izbora održanih 14. februara ove godine CIK nastavila sa aktivnostima sređivanja biračkog spiska, sa koga je uklonjeno više od 18.000 imena preminulih.

On je dodao da je CIK utvrdio metod koji služi za brisanje birača i tačnost biračkog spiska, prenela je Koha.

Kako je objasnio, iz penzijskog odeljenja koje deluje u okviru Ministarstva rada i socijalnog staranja dobijena je baza podataka sa imenima osoba koje su preminule, a službenici CIK su izašli na teren i verifikovali te podatke.

Dodao je da je proces verifikacije na licu mesta obavljen preko kancelarija za civilni status u opštinama, lokalnih verskih zajednica i predstavnika sela.

Eljezi je dodao da "osobe koje su se odrekle državljanstva Kosova neće biti na biračkom spisku“ i da je njihov broj sada 1.158.

Početkom septembra Centralna izborna komisija overila je konačan spisak birača, unutar i van Kosova za lokalne izbore 2021., a na osnovu njega pravo glasa imaće 1.885.448 birača, dok je broj birača van Kosova 15.532.

Spisak će biti raspoređen na biračkim mestima 17. oktobra, a na
dan izbora na Kosovu će biti otvorena 883 biračka centra, sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Načelnik Sekretarijata CIK Burim Ahmetaj izjavio je da su za lokalne izbore na KiM primili 1.900 paketa glasačkih listića za dijasporu, koje čuva kosovska policija u Ministarstvu za infrastrukturu.

Glasanje putem pošte počelo je 15. septembra, a završava se 15. oktobra, prenosi Kljan Kosovo.

Registracija birača sa posebnim potrebama obavljaće se do 4. oktobra, kako bi spiskovi stigli na vreme u izborne centre.

Na sastanku u CIK raspravljalo se i o zahtevu Ministarstva prosvete da li da se škole koriste, ili ne, za izbornu kampanju.

Izvor: T a n j u g

Kosovoizboribirački spisakCIK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva