:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2022   19:48

0

72

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije kada je reč o pitanju Kosova i Metohije

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, istakao je otpravnik poslova Ambasade Kine u Beogradu Tien Išu.

U intervjuu za Politiku, Išu je na pitanje da li "Srbija može da računa na nepromenjen stav Kine kada je reč o Kosovu i Metohiji i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Prištine, ali i na podršku u očuvanju odredaba Dejtonskog sporazuma povodom statusa Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine" izjavio da je "stav Kine prema ova dva pitanja uvek bio dosledan i jasan".

"Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razumemo opravdanu zabrinutost Srbije u pogledu Kosova i Metohije, uključujući i zabrinutost zbog bezbednosti, legitimnih prava i interesa Srba s Kosova, poštujemo Srbiju zbog pozitivnih napora u pronalaženju političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Podržavamo obe strane da zajednički rade na pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja putem pravog dijaloga i konsultacija u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Kina bi želela da ohrabri obe strane da nastave dijalog uz pomoć EU. Rezultati pregovora koje su dve strane već postigle treba da se u potpunosti poštuju i primenjuju", naveo je Išu.

Kada je reč "o Bosni i Hercegovini, poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, poštujemo izbor naroda Bosne i Hercegovine za budućnost svoje zemlje i ohrabrujemo sve strane u Bosni i Hercegovini da aktivno učestvuju u konstruktivnom dijalogu i saradnji radi postizanja nacionalnog pomirenja", rekao je otpravnik poslova Ambasade Kine u Beogradu Tien Išu.

"Međunarodna zajednica treba da, u skladu s razvojem situacije, na pravičan, uravnotežen i razborit način pruži konstruktivnu pomoć tako da zadovolji istinske potrebe ljudi u Bosni i Hercegovini. Biranjem strane spoljne sile neće pomoći u pomirenju razlika i neslaganja u vezi s etničkim grupama u Bosni i Hercegovini. Samovoljno uvođenje jednostranih sankcija koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu takođe može pojačati tenzije i dodatno zakomplikovati ionako tešku situaciju, a još manje da bude efikasan način za pronalaženje rešenja za problem. Kina će nastaviti da daje sve od sebe da pomogne Bosni i Hercegovini da postigne dugoročni mir, stabilnost i razvoj", rekao je Išu.

Izvor: Kosovo online/Politika

KiMKinaTien Išu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva