:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2019   17:20

0

287

Klina: Opljačkane povratničke kuće

Nepoznate osobe obile su i opljačkale gotovo sve kuće Srba povratnika u selu Grabac u opštini Klina. Pre samo par dana u selu Klinavac u kome sada žive samo dve povratničke porodice, obijene su dve prazne kuće, dok su maskirani napadači pokušali da obiju i kuću Bogoljuba Voštića koji se u tom trenutku nalazio u kući.

Povratnik Bogoljub Voštić iz Klinavca bio je u više navrata na meti nepoznatih napadača ali ipak rešen da ostane na vekovnom ognjištu zabrinut je za bezbednost jer dosada počinioci nikada nisu privedeni pred lice pravde.

„Nije dobro. Nema nikoga, od 32 kuće ostale su samo dve, ne možeš da živiš sam kao vuk“, rekao je Bogoljub Voštić.

Slobodanu Lopačaninu iz istog sela pre nekoliko noći ukradene su kokoške iz dvorišta kuće u kojoj živi sa suprugom od 2006.godine.

„Plašim se za bezbednost, jer kada se smrači ne mogu sigurno da legnem i da spavam“, kaže Lopačanin.

Silvija Rašković šefica Opštinske kancelarije za zajednice i povratak iz Kline kaže da i pored želje povratnika da se vrate u svoja rodna mesta, ovakvi i slični slučajevi usporavaju proces povratka.

„Ovih dana smo imali tako loše stanje u Opštini Klina. Juče smo imali dojavu od KFOR-a da su u selu Grabac svih  28 povratničkih kuća obijene, u njima je izvršena premetačina“, rekla je Raškovićka.

Do prpšle godine jedine povratnice u selu Grabac  bile su vremešne Ilinka Nešić i Borka Konić koje su često bile na meti pljačkaša. One su otišle iz ovog sela prošle godine a nakon toga selo je ostalo potpuno pusto. Ovo je prvo povratničko selo u Opštini Klina u kojem je izgrađeno 28 kuća, one su danas potpuno prazne.

U Opštini Klina danas živi oko dvestotine Srba povratnika koji su često na meti lopova.

Izvor: TV Most

klinapovratnicipljačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva