:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

April 16, 2024   11:09

0

56

Kokanović: Srbi sa Kosova pod nečuvenim pritiskom, važno da pokažemo jedinstvo po ovom pitanju

Predsednik Saveza Srba u Sloveniji Vladimir Kokanović izjavio je da je u poslednje vreme komunikacija sa državnim vrhom u toj zemlji znatno bolja i da je narativ "mekši i drugačiji" i dodaje da se kroz aktivnosti koje sprovode trude da skrenu pažnju na položaj Srba na Kosovu koji je, kako ističe, "nedostojan života čoveka u 21. veku".

Srbi su najvažniji etnički korpus u Sloveniji posle samih Slovenaca i brojne aktivnosti Saveza Srba u Sloveniji bile su usmerene u pravcu očuvanja srpske tradicije, kulture i njenog očuvanja, kaže Kokanović za Kosovo onlajn.

„Svakako da smo mi vodili računa o gotovo svim važnim nacionalnim interesima i najvažnijim političkim pitanjima koja se tiču opstanka Srbije i opstanka srpskog naroda, a svedoci smo da su pritisci ne samo na Srbiju kao državu nego i na srpski narod veći nego što su ikada bili“, dodaje on. 

Za pitanje Kosova Slovenija postaje dodatno interesantna zbog poslednje informacije o eventualnoj kandidaturi Boruta Pahora na mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, podseća i navodi da su u proteklom periodu, naročito u protekle dve godine bili aktivni na ovom polju.

„Mi smo već počeli da ostvarujemo dodatnu komunikaciju sa određenim delom vladajuće struktutre kako bismo videli kakva je pozicija Slovenije po ovom pitanju“, kaže Kokanović i dodaje da je angažmanom predsednika Srbije narativ ipak „nešto mekši i drugačiji“, iako je Slovenija priznala nezavisnost Kosova.

CIj je, kako ističe, da se čuje istina.

„Osnovna naša vodilja je bila da našim sugrađanima i Slovencima govorimo istinu o dešavanjima na prostoru Kosova i Metohije. Zapazili smo da je bilo dosta dezinformcaija generalno  i da su i Slovenci i, iznenadićete se, vodeći slovenački političari bili generalno neupućeni u ovaj proces. Veoma mali broj njih je čuo za Pogrom 17. marta“, navodi Kokanović.

Sada je bolja komunikacija sa državnim rukovodstvom Slovenije i delom vladajuće koalicije, sa kojima, kako ističe, često govore o Kosovu , nadajući se da će dati „skroman doprinos“.

Što se tiče odnosa matice prema dijaspori, on kaže da državno rukovodstvo Srbije zaista vodi računa o Srbima iz Slovenije više nego ikad.

Naglašava da Tanja Fajon ne rukovodi više strankom socijaldemokrata, što je kako navodi, vrlo važno, „budući da je ona bila jedan od glavnih zagovornika političkih odluka koje nisu pogodovale zvaničnom Beogradu“.

„U proteklom periodu su i mesta potpresednika zauzimali predstavnici albanske manjine sa KiM koji su aktivno lobirali unutar Slovenije da zauzme stav povodom ovog pitanja koji ne pogoduje srpskoj strani. Mi smo u proteklim godinama počeli aktivnije da se bavimo ovim pitanjem, sada ćemo se truditi da to još aktivnije radimo, da kreiramo pritisak na Sloveniju i državno rukovodstvo, kako bi se na kraju krajeva čula istina pre svega, a istina u ovom trenutku zaista jeste na strani Srba sa KiM i srpske države“, poručuje Kokanović.

Albanci sa Kosova su manje brojni u Sloveniji, nego Srbi, ali su u nekim segmentima bili, kako ističe, dosta glasniji. Oni su, po njegovim rečima, aktivno lobirali i to čine i dalje.

Dodaje i da su Srbi iz Slovenije u dogovoru sa Srbima iz Italije boravili na Kosovu u proteklim godinama i orgnaizovali niz humanitarnih akcija.

„Želeli smo i da skrenemo pažnju široj regionalnoj, evropskoj, a svakako i našoj srpskoj javnosti da mi želimo da pomognemo našim Srbima sa KiM", kaže Kokanović.

Ističe i da su, zajedno sa Srbima iz Italije i regiona, bili potpisnici memoranduma podrške Srbima sa Kosova, jer se oni nalaze „pod nečuvenim pritiskom i u situaciji nedostojnoj čoveka u 21. veku“, kako bi pokazali jedinstvo Srba po ovom pitanju.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva