:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2023   8:08

0

217

Komandant Kfora Ozkan Ulutaš posetio manastir Visoki Dečani

Novi komandant Kfora na Kosovu i Metohiji, turski general Ozkan Ulutaš posetio je manastir Visoki Dečani, gde je sa igumanom Savom razgovarao o preovlađujućim pitanjima u pokrajini, objavio je na društvenoj mreži Iks manastir Visoki Dečani.

Kako je navedeno, iguman Sava je juče tokom popodneva bio domaćin generalu Ulutašu i komandantu Regionalne komande Zapad, italijanskom pukovniku Gabrijelu Vaki, kojima je pokazao istorijske fotografije iz 1903. i 1904. godine koje ilustruju zaštitu manastira Visoki Dečani od strane osmanske vojske.

"To naglašava dugu istoriju zaštite manastira, nasleđe koje se nastavlja u naše vreme kroz napore mirovne misije Kfora u proteklih 25 godina", istaknuto je u saopštenju.

Iguman Sava je takođe izložio značajnu kolekciju osmanskih fermana koje je više sultana dodelilo ovom istorijskom srpskom pravoslavnom manastiru, obezbeđujuci mu posebnu zaštitu i imovinska prava tokom vekova.

Naglašava se da ta izuzetna zbirka obuhvata desetine rukom pisanih dokumenata na turskom jeziku, koji datiraju od 1506. godine pa sve do raspada Osmanskog carstva.

"Poseta i razmena nisu služili samo kao podsecanje na bogatu i složenu istoriju manastira, vec su bili i svedočanstvo o trajnom nasleđu i značaju Visokih Dečana u regionu kao jednog od najvažnijih mesta svetske baštine na Balkanu", navodi se u objavi manastira Visoki Dečani.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Izvor: T a n j u g; Foto: mreža Iks

KiMVisoki DečaniSava JanjićKFOROzkan Ulutaš

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva