:

:

TV Most

clock

April 05, 2019   17:04

0

260

Komemoracija Dobirici Eriću u Skupštini grada

U Skupštini grada Beograda održana je komemoracija pesniku Dobrici Eriću. U prisustvu porodice, prijatelja i poštovalaca Erićevog dela, o voljenom pesniku Srbije, lirskom zdravičaru Gruže i plemenitosti njegovih stihova, govorili su ministar kulture, glavni urednik Srpske književne zadruge, pisci i književni kritičari. U ime porodice zahvalio je pesnikov sin Dobrivoje Erić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da je "Dobrica Erić svojoj Srbiji pevao, kako bi Njegoš rekao, 'iz glave cijela naroda'".

"Glava je svakako bila narodna, a reči koje je birao i nizao bile su upečatljivo njegove. U narodu koji se mnogo mučio bio je izdašni izvor vedrine i nepresušni izvor oduševljenja. Imali smo i još uvek imamo istinskih i iskonskih pesnika, ali poezija Dobrice Erića obnavljala je u narodu veru, nadu, ljubav i pobunu protiv nepravde. Osvanuo je glasom i stavom, koliko i smislom kojim je stvarao poeziju", naveo je Vukosavljević.

Dodao je da i kada je Erić pisao za decu i kada je stvarao za odrasle, svi su uzrasti bili jednako pridobijeni njegovim lirskim čarima.

"Voleo je svoj jezik i svoju ćirilicu i borio se za njihovo očuvanje. Srpskik jezik je voleo Dobricu i predavao mu je svoje lepote. U svojoj borbi bio je jasan i glasan. Sada kada počiva u svojoj zavičajnoj zemlji, pamtićemo i ponavljaćemo njegove reči koje su izrasle iz naše rodne zemlje kao njeni najsočniji plodovi", istakao je Vukosavljević.

Prisutnima su se obratili i pisac i glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević, pisac i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov, kompozitor i voditelj Minja Subota, kao i sin Dobrice Erića – Dobrivoje Erić.

Komemoraciji je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Dobrica Erić je objavio više od 150 knjiga poezije i proze za decu i odrasle, koje su štampane u više od milion i po primeraka i prevedene na 20 jezika. Dobitnik je najznačajnijih književnih nagrada u Jugoslaviji i Srbiji, a bio je počasni građanin više gradova i opština.

Izvor: Танјуг

Dobrica Erićkomemoracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva