:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jun 15, 2021   22:09

0

50

Komitet za spoljnu politiku EP utvrdio izveštaj o BiH

Komitet za spoljnu politiku Evropskog parlamenta je utvrdio izveštaj o Bosni i Hercegovini koji nisu podržali parlamentarci iz Hrvatske.

 

Izveštaj je podeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okolinu, spoljnu politiku i bezbednost.

Istaknuto je da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, preneo je sarajevski portal Kliks.

Osudili su narušavanje državnosti i Ustava BiH, a domaće političare pozvali su da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Osudili su i nacionalističku i zapaljivu retoriku, poricanje i veličanje ratnih zločina.

U Komitetu za spoljnu politiku ocenjeno je da u proces pomirenja moraju biti uključeni mladi ljudi i to kroz obrazovanje.

Utvrđeno je da različiti sadržaji u školskim udžbenicima istorije predstavljaju pretnju razvoju zajedničkog, građanskog identiteta i socijalne kohezije.

Komitet je poručio da BiH mora u potpunosti da realizuje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, podsećajući na važnost efikasne saradnje različitih nivoa vlasti.

Poručili su i da pravosuđe u BiH mora biti nezavisno i profesionalno, te da je potrebno izvršiti reformu Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTV) u skladu sa preporukama Evropske komisije i Venecijanske komisije koje je savetodavno telo Saveta Evrope.

Komitet za spoljnu politiku Parlamenta EU izrazio je zabrinutost za osnovna ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, pozvali su na sprečavanje i sankcionisanje govora mržnje prema etničkim i verskim manjinama, ženama, LGBT osobama, migrantima i tražiocima azila.

Kako su naveli, žale zbog toga što BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a ukazali su i na važnost poboljšanja rada medija.

Komitet za spoljne poslove smatra da BiH mora imati centralizovane i harmonizovane procedure za registraciju firme i u tom kontekstu su naglašava nužnost digitalizacije, informatizacije javne uprave.

Zahtevaju i depolitizaciju javnih preduzeća i pravljenje javno dostupnog registra kompanija koje su u državnom vlasništvu.

Među potezima koje su pozdravili je i pristanak BiH da sprovede Pariski sporazum o zaštiti okoline, ali, urgiraju da mora imati standarde kao EU za zaštitu okoline, a to podrazumijeva "zelenu" i digitalnu transformaciju zemlje.

Komitet poručuje da BiH mora da reši bilateralna pitanja sa susednim državama, a to se odnosi na granicu sa Srbijom i Hrvatskom, kao i na rešavanje otvorenih pitanja u odnosima s Kosovom.

Većina evroparlamentaraca koji su članovi Komiteta za spoljnu politiku podržala je usvajanje ovog izveštaja, osmoro je bilo protiv, a među njima i evroparlamentarci iz Hrvatske Sunčana Glavak i Željana Zovko iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao i Tonino Picula iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Na sednici Parlamenta EU ovaj izveštaj bi trebalo da bude razmatran u formi rezolucije.

Izvor: RTV, T a n j u g

EUBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?