:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2023   21:26

0

104

Konjufca: Ramin nacrt statuta ZSO Srbima omogućava autonomiju

Nacrt statuta formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je načinio albanski premijer Edi Rama, sadrži elemente koji Srbima omogućavaju autonomiju, izjavio je danas predsednik parlamenta privremenih prištinskih institucija Glauk Konjufca.

Kako prenosi Gazeta Ekspres, Konjufca je to izjavio nakon što se danas sastao sa albanskim premijerom, ali je i dodao da Rama tvrdi da je nacrt statuta u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

''On tvrdi da je to u skladu sa ustavom Kosova, ali mi se činilo da pojedini elementi koje je Rama predložio sadrže teritorijalnu autonomiju za Srbe Kosova, a to je u suprotnosti sa interesom albanskog naroda'', istakao je Konjufca.

Dodao je da je ideja o razmeni teritorija nanela štetu Prištini.

''Imali smo krizu 2017. godine kada se pokazalo da je i Albanija na strani opcije teritorijalne razmene za Kosovo. I mislim da je ovo oštetilo Kosovo. Mislim da je ideja ''otvorenog Balkana'' takođe nanela štetu Kosovu, jer je to drugačije od onoga što je potrebno Kosovu'', rekao je Konjufca.

Albanski premijer Edi Rama nalazi se u Prištini u okviru turneje po zemljama regiona kako bi se pripremio za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru.

On je na sastanku sa predsednicom tzv. Kosova razgovarao o situaciji na severu KiM, kao i o predstojećem NATO samitu u Viljnusu i Berlinskom procesu.

Rama se potom sastao i sa ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom, a nakon toga se sastao i sa predsednikom Skupštine privremenih prištinskih institucija Glaukom Konjufcom.

Izvor: T a n j u g

KiMEdi RamaGlauk Konjufca
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva