:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2020   12:14

0

79

Konstitutivna sednica crnogorskog parlamenta

U Podgorici počela konstitutivna sednica 27. saziva Skupštine Crne Gore, posle izbora na kojima su najviše mandata osvojile tri, do tada opozicione koalicije: "Za budućnost Crne Gore - 27, koalicija "Mir je naša nacija" - 10 mandata i koalicija "Crno na bijelo" - 4 mandata, što ukupno čini 41 mandat.

Danas će biti verifikovani poslanički mandati. Na današnjoj sednici, može, ali i ne mora biti izabran predsednik Skupštine Crne Gore, prenose "Vijesti". 

Na dnevnom redu skupštine je izveštaj Državne izborne komisije, kao i izbor predsednika i članova administrativnog odbora.

Sednicom predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomaže mu najmlađi Maksim Vučinić.  

Usaglašavanje stavova pobedničkog koalicionog bloka, o formiranju nove vlasti, koja će, posle 30 godina smeniti DPS Mila Đukanovića, počelo je odmah posle izbora, 30. avgusta, ali su jučerašnji pregovori o raspodeli resora, mandataru nove vlade i predsednika skupštine, pokazali sve izazove i neophodne kompromise, koji stoje pred koalicionim partnerima.

Naime, Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta je, kako podgorički mediji prenose, poručo da nije doveden u pitanje predlog da Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" bude mandatar nove vlade, ali da traže pojašenje za zahteve Dritana Abazović, lidera URE i koalicije "Crno na bijelo", da toj koaliciji pripadnu resori Ministarstva odbrane, policija i Agencija za nacionalnu bezbednost.

DF je predlagao, kako se navodi, da se izglasa šef parlamenta iz redova Demokrata, ali je URA to odbila i tražila da taj dogovor bude u paketu sa predlogom mandatara - a to je prema njihovom predlogu Zdravko Krivokapić.

Rok za predlog mandatara je 30 dana od dana konstituisanja parlamenta. 

Izvor: Vijesti,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva