:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Mart 05, 2020   22:53

0

178

Koronavirus u regionu, testirani đaci i nastavnici iz Banjaluke negativni

U Banjaluci je koronavirusom zaražen muškarac srednjih godina koji se vratio krajem februara iz Italije i njegov sin. Obustavljena nastava u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Banjaluci koju je pohađao dečak koji je zaražen virusom. Niko od 26 testirane dece i 12 nastavnika nema koronavirus, ali će ostati u izolaciji narednih 14 dana.

U Republici Srpskoj, Sloveniji i Mađarskoj, registrovani su prvi slučajevi zaraze koronavirusom. 

Hrvatska vlada proglasila je opasnost od epidemije korona virusa. Severna Makedonija je produžila zabranu okupljanja do 13. marta i zahtevala da se sportska takmičenja održavaju bez publike. U Skoplju je jedan hotel stavljen u karantin zbog sumnje da su dva gosta inficirana.

U Sloveniji su potvrđena dva slučaja, a tamošnji ministar zdravlja kaže da je prva zaražena osoba stigla u zemlju iz Maroka, preko Italije. 

U Banjaluci je zaražen muškarac srednjih godina koji se vratio krajem februara sa rada u Italiji i njegov sin koji ide u osmi razred. Obustavljena je nastava u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" koju je pohađao dečak koji je zaražen virusom. U Banjaluci je zasedao Krizni štab za vanredne situacije. 

Ministar zdravlja Alen Šeranić potvrdio je niko od 26 testirane dece i 12 nastavnika nema koronavirus. Stigli su rezultati testova i svi su negativni. Oni će ipak ostati u izolaciji narednih 14 dana i testovi će biti ponovljeni.

Otac i sin koji su zaraženi virusom su u izolaciji u Kliničkom centru i njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Nadležne službe nastavljaju da prate situaciju i o svim novim merama javnost će, kažu na vreme biti obaveštena.

Sprovode se pojačane mere dezinfeksije, građani se pozivaju da poštuju preporuke. Pomoć Republici Srpskoj je ponudio kineski ambasador ali i ministar zdravlja Srbije.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da nema razloga za paniku.

U Mađarskoj zaražena dva studenta iz Irana, zasedao operativni tim

Potvrđeno je i da u Mađarskoj ima obolelih - zaražena su dva studenta iz Irana. Dva studenta koja se ne poznaju a studiraju na dva fakultata u Budumpešti bili su u poseti porodicama u Iranu. Tamo su se očigledno zarazili virusom i došli su u Mađarsku krajem februara. Tu nisu ispoštovali pravilo da se 14 dana bude u karantinu.

Oni su hospitalizovani u jednoj budimpeštanskoj infektivnoj klinici. Inače, još 39 osoba je u karantinu.

Zasedao je državni operativni tim koji čine najviđi državni i medicinski zvaničnici Mađarske. Predsedavao je premijer Viktor Orban, koji je rekao da je najpreči zadatak da se sačuvaju životi i da će za to biti na raspolaganju svi državni resursi i da će se sprečiti širenje virusa.

"Oba iranska studenta su u dobrom zdravstvenom stanju, nemaju temperaturu, imaju samo blage simptome bolesti. Sve do potpunog ozdravljenja, iranski studenti ostaće u potpunoj izolaciji", kaže Janoš Slavik, infektolog Središnje bolnice u Budimpešti.

"Svi materijalni i ljudski resusi stavljeni su na raspolaganje operativnom timu za odbranu od zaraze, imamo dovoljno lekara, medicinskog osoblja i tehničkih sredstava, poput maski", kaže Viktor Orban.

Zbog koronavirusa pojačana je kontrola na granici Srbije sa Mađarskom. Granična sanitarna inspekcija dežura 24 sata. Formirana je i soba za izolaciju a u protekla 24 sata izdato je jedno zdravstveno upozorenje za putnika koji je dolazio iz Italije. Svi koji dolaze iz zaraženih područja podvrgavaju se intervjuima, beskontaktnom merenju temeprature. 

U Srbiji nema zaražanih koronavirusom. Prema najnovijim podacima objavljenim u 18 časova na sajtu Ministarstva zdravlja, u nacionalnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirano je 56 osoba, i svi uzorci su negativni.

Izvor: RTS

koronavirusRepublika SrpskaMađarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva