:

:

TV Most

clock

April 26, 2015   14:34

0

234

Krajišnici i ove godine u Krušedolu

Predsednik organizacionog odbora Veljko Vukelić je istakao da je ovogodišnji sabor u znaku 20 godina od progona srpskog naroda Krajine u akciji Oluja, 100 godina od rođena Branka Ćopića i 400 godina od osnivanja bogoslovije u manastiru Krka.

"Cenimo da je manastir Krušedo najbolje mesto za naše okupljanje, a mi se trudimo da se poštuje red u okviru manastirskog kompleksa. Prošle godine nije bilo svečarskog, zabavnog programa zbog katastrofalnih posliedica poplave koja je pogodila mnoga mesta u Srbiji. Imali smo samo duhovni deo programa", kaže Vukelić.

Vukelić je zamolio mitropolita sremskog Vasilija, da zamoli patrijarha Irineja da se odazove pozivu.

-Dolazak patrijaha bi podiglo ugled i značaj "Krušedolskih zvona", naglasio je Vukelić.

Ove godine besedu će, prema zamisli organizatora da sabor bude bez dnevnopolitičkih obeležja, održati profesor Fililoškog fakulteta Beogradskog univerziteta Milo Lompar.

Predsednik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir je potsetio prisutne da je u štampi Zbornik radova posvećen 20 godišnjici progona srpskog naroda sa svojih vjekovnih ognjišta u Hrvatskoj, odnosno akcija Bljesak i Oluja.

Promocija zbornika najavljena je u manastiru Krušedo 29. maja, dan pred sabor.

"U njemu su sabrani radovi o najvećoj tragediji krajiškog sroskog naroda. Na promociji ne bi trebalo da bude mnogo učesnika. Tu bi prvenstveno trebalo da budu autori i još jedan manji broj ostalih učesnika", rekao je Budimir.

Saborovanje tradicionalno ima tri dela: liturgiju u manastiru Krušedo, Svečani deo programa koji počinje himnom koju izvodi operni pevač Vojislav Simić, a sledi nastup kulturno umetničkih društava.

Glumac Ljubivoje Tadića će govoriti recitale posvećene tragidiji srpskog naroda Krajine.Predviđeno je da nastupi glumica Maja Kolundžija sa odlomkom iz Ćopićeve “Petrovačke ceste”. Nastupaju i Čedo Mrković, Dobrivoje Pavlica, Neđeljko Bilkić, Braće Bajić, Boro Đorđević.

Od kulturno umetničkih društava najavljeni su: Krajina, Termoelektrane Nikola Tesla iz Obrenovca, pevačka grupa Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Splita, "Srpski vez" iz Kumanova, "Petrova gora", Folklorna grupa bećaraca Željka Kukića, "Slavonija u srcu", "Svetozar Marković" iz Kragujevca,"Kukujevci", Pevačka grupa "Jandrino jato", KUD iz Slankamena” i Milan Vašarić.

Mitropolit sremski Vasilije potseća da je prošle godine obeležena 300 godišnjica Karlovačke mitropolije i izdat Zbornik, "obimno vredno delo". Mitroplit potsjeća na 1. i 2. seobu 1713. godine kada su Srbi došli u Sremske Karlovce.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović govorio je o potrebi jačanja i poticanja saradnje srpskog naroda u BiH i SRbiji i da "osim u trgovini tu nema granica".

Pomoć u organizadciji pružiće Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

Na "Krušedolska zvona” pozvani su Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: TVmost.info

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva