:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2021   17:52

0

169

Krizni štab odlučio - jesenji raspust od 8. do 12. novembra; Kovid propusnice od 20 sati

Jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola počeće u ponedeljak 8. novembra i trajaće do petka 12. novembra. Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima tražiće se od 20 sati, a mera važi od ponedeljka, odlučio je Krizni štab.

Prvi radni dan za učenike biće ponedeljak, 15. novembar.

Tim za škole apeluje na primenu i drugih mera ograničavanja okupljanja i strogo poštovanje svih drugih propisanih mera prevencije i suzbijanja kovid-19 kako bi odluka o produženju jesenjeg raspusta dala efekat na smanjenje obolevanja od kovid-19 u školskom uzrastu i opštoj populaciji, navodi se u saopštenju Ministartva prosvete.

19:13 - Kisić: Mi imamo mere, potrebno da se primenjuju kako treba

Veliki broj inspekcijskih ekipa je na terenu jer na taj način mogu da kontrolišu sve objekte obuhvaćene merom kovid propusnica, rekla je danas članica kriznog štaba ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je posle sednice kriznog štaba poručila da iako se stiče se utisak da u Srbiji nema mera, one itekako postoje i striktno su definisane.

“Nismo razmatrali skraćenje radnog vremena, ali se zna kako treba da se odvija radni proces uz poštovanje mera koje su striktno propisane”, objasnila je Kisić.

Kada je reč o sportskim događajima koji počinju nakon 20 časova otkada važe kovid propusnice, ona je rekla da će se korigovati pravilo o ulasku na utakmice i dodala da su mnogi organizatori, kako sportskih tako i kulturnih dešavanja i pre odluke kriznog štaba zahtevali dokaz o vakcinaciji ili preležanom virusu, odnosno negativnom testu.

Gradski prevoz označen je kao rizičan posebno u zimskom periodu i zbog toga se uvodi intenziviranje kontrole nošenja maske, dodala je Kisić.

“Imamo i cirkulaciju gripa, a boravak u zatvorenom prostoru će pojačati prenošenje i mešanje virusa, stoga će kontrole biti pojačane”, rekla je.

Da bi jedna mera imala efekta, dodaje ona, suština je da se u celosti sprovodi.

Poručuje i da posle dve godine borbe protiv virusa svi moraju da budu svesni da je sve na građanima.

“Među prvima u Evropi smo imali vakcine za koje se pokazalo se da su bezbedne i efikasne. Ima obolelih koji su vakcinisani, ali su blage kliničke slike koje ne zahtevaju hospitalizaciju, a jako mali procenat kompletno vakcinisanih je u bolnicama”, navela je ministarka.

Ona naglašava da je pogrešno kriviti krizni satab za javno zdravlje.

“Za očuvanje sopstvenog zdravlja valjda smo najviše sami za sebe najodgovorniji, nemojte da krizni štab bude odgovoran za vaše zdravlje država je dala 24 časa besplatne zdravstvene nege i nabavila vakcine”, rekla je.

Odgovarajući na pitanje o sankcionisanju zdravstvenih radnika koji preporučuju lek “ivermektin”, Kisić kaže da će se uraditi sve kako bi oni izgubili licencu.

Izvor: Танјуг

Krizni štabkoronavirusantikovid mereraspustkovid propusnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva