:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2023   10:19

0

90

Krstić o sastancima u Briselu: Pomak postoji makar u domenu Statuta za ZSO

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić kaže za RTS da na sastancima u Briselu, koji su održani u četvrtak, definitivno nije postignut uspeh. Pomak postoji makar u domenu Statuta Zajednice srpskih opština, mada ne znamo šta sadrži, napomenuo je Krstić.

Maratonski sastanci u Briselu bez dogovora. Dijalog u ćorsokaku, evropski zvaničnici ponavljaju zahtev – da se dve strane vrate za sto. 

Oprečna su mišljenja o poslednjim razgovorima u Briselu. Dok deo zapadne štampe, ali i analitičara, ocenjuju da su sastanci bili bez uspeha, nemački kancelar kaže da ne deli tu ocenu. Olaf Šolc smatra da pregovori nisu propali, jer su, kako kaže, obe strane iskazale spremnost za sprovođenje dogovora.

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, komentarišući poslednje sastanke u Briselu, kaže da definitivno nije postignut uspeh, a pomak može da bude.

"Pomak može da bude zato što smo imali jedan novi predlog na stolu, koji nije poznat javnosti. To je nacrt, kako smo saznali evropskog plana za Statut ZSO – to je operacionalizacija svih dilema koje smo imali do sada u vezi sa tim kako treba da izgleda ZSO", napomenuo je Krstić.

Ako je, a to je rečeno u zaključku sa Evropskog samita i u izjavama za medije koje su dali najviši funkcioneri Nemačke, Francuske i Italije - da je postignuta načelna saglasnost u vezi sa tim dokumentom, potvrđena saglasnost sa Briselskim i Ohridskim sporazumima – onda to jeste novi momenat, jer imamo saglasnost oko novog dokumenta, naveo je Krstić.

Prema njegovim rečima, ako se vratimo malo ranije vidimo da te načelne saglasnosti nisu dovele do neke operacionalizacije.

"Prvo, Priština je davala mnogo signala u prethodnom periodu da nije spremna da implementira ZSO i radila je sve na tome da se ZSO nikad ne implementira čak i ako daje formalnu saglasnost", dodaje Krstić.

U jučerašnjoj izjavi, odnosno zvaničnom saopštenju koje je objavljeno na sajtu nemačke vlade, stoji da se od Beograda očekuje da ide u opravcu de fakto priznanja – to je neprihvatljivo za Beograd, mada je pitanje šta znači to de fakto priznanje i šta pod tim podrazumevaju, napominje Krstić.

"Čuli smo više puta da je članstvo u UN neprihvatljivo za Srbiju, ako se podrazumeva da je to jedan vid de fakto priznanja, dakle, tu nemamo saglasnost", podvukao je Krstić.

Za dalju implementaciju ovoga, da bismo mogli da kažemo da je to uspeh u pogledu implementacije sporazuma mora da prođe još mnogo vremena, ističe Krstić, dodajući da je skeptičan da je to moguće rešiti.

Pomak postoji makar u domenu Statuta za koji ne znamo šta sadrži, zaključio je Krstić.

Izvor: RTS

Milan KrstićZSOBriseldijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva