:

:

TV Most

Foto: top chanal

clock

Maj 10, 2020   21:43

0

78

Kurti i dalje šalje pisma, protivi se Tačiju

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti poslao je brojna pisma raznim državama, evropskim poslanicima i nezavisnim institucijama zarad tumačenja ustavnih pitanja od pada kosovske vlade.

To su informativna pisma kojima se demantuje predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači posle njegove odluke da zaobiđe pobedničku stranku tako što je dao mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova.

Na kraju, Kurti se obratio pismom i Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta u kojem je napisao da Taćo, koga podržavaju neke stranke, pokušava da realizuje neustavni scenario, prenosi Koha.

“Preuzimajući inicijativu za formiranje nove Vlade , pogrešno tumačeći zahteve pobednika izbora za pojašnjenjem ustavnog osnova o njegovim postupcima i izmišljanjem roka koji nije predviđen nigde u Ustavu, predsednik je očigledno prekršio Ustav Republike Kosovo*”, stoji u Kurtijevom pismu, koji je objavila Koha.

Iz kabineta premijera kažu da se radi o prepisci u okviru redovne komunikacije koju imaju sa partnerskim zemljama još od izbora vlade.

“U nekim od njih izneli smo svoje stavove o pitanjima od nacionalnog značaja, poput dijaloga sa Beogradom. Obaveštavanje partnerskih država o zvaničnim stavovima Vlade je uobičajena praksa i obaveza. Svrha ovih pisama je, osim održavanja komunikacije, informisanje naših partnera o radu Vladi , zvaničnim stavovima o pitanjima od posebnog interesa ali i informacije o političkim i institucionalnim dešavanjima u zemlji. Za nas je izuzetno važno, ali je isto tako potrebno da naši partneri budu direktno informisani o radu Vlade Kosova i o pitanjima koja se tiču njenog delokruga”, naveo je portparol pokrajinske vlade u pisanom odgovoru za Kohu.

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova, kaže da je problem u tome što se prepiskama predstavljaju sukobljeni stavovi institucionalnih lidera, posebno po pitanjima od nacionalnog interesa.

Kurti je takođe poslao pismo potpredsedniku SAD Majku Pensu, ali ga nije predstavio javnosti.

Nakon medijskih izveštavanja, Kurti je prošle nedelje negirao da se žalio Pensu na ulogu ambasadora Ričarda Grenela u pregovorima Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, pismo je poslato pre mesec dana i  nema nikakve veze sa žalbom, već sa pojašnjenjem stava Vlade u vezi sa dijalogom.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMKurtiTačidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva