:

:

TV Most

Foto: kosovapress

clock

Jul 07, 2021   13:05

0

183

Kurtijev odnos prema SAD-u inat ili pogrešna procena?

Ignorisanje poruka koje dolaze iz Sjedinjenih američkih država od strane Aljbina Kurtija analitičari ocenjuju kao sigurnost koju premijer privremenih institucija ima u ideologiji koju zastupa. Dok poteze međunarodne zajednice i dalje vide kao dosta blage i nedovoljno iskrene.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti svoj uspeh zasniva na ideologiji velike Albanije, takozvanog ‘kosovarakog modela’ i OVK iu tome vidi opravdanje za sve što radi, mišljenja je novinar iz Gračanice Živojin Rakočević.

“Albin Kutri je spojio nacionalnu, ekstremnu retoriku i socijalni populizam za unutrašnje prilike, dok za spoljne prilike neprestano izmišlja neprijatelje. On je druga generacija posle tzv.OVK i ta druga generacija je uvek po prirodi ekstremnija i on će taj ekstremizam držati na najvišem nivou dokle god to bude mogao”, navodi Rakočević.

“Amerika i medjunarodna zajednica čekaju da se završi ‘projekat Kosovo’. Njima je važna završna faza u kojoj bi da se odavde izvuku bez ogrebotina, a da zadrže baze i nekakav uticaj. Šta će biti sa lokalnim plemenima to malo koga zanima”, dodaje Rakočević.

Iza odnosa inata Aljbina Kurtija prema porukama koje dolaze iz SAD-a pre svega stoji pogrešna procena da ono što je činjeno za vreme Donalda Trampa prestaje da važi, navodi analitičar Ognjen Gogić.

“Od početka svog političkog delovanja on je odbacivao mešanje međunarodne zajednice u rešavanju kosovskog pitanja i odbacivao je rešenja koja je on smatrao da stranci nameću Kosovu. Tako da ovim što čini pokazuje da ga nije briga ukoliko svojom politikom i izjavama naruši odnose sa SAD-om, jer smatra da strancima nije mesto da se mešaju u kosovsku politiku”, navodi Gogić.

Ovakav odnos sa predstavnicima međunarodne zajednice najviše šteti građanima, a posebno onima srpske nacionalnosti, koji ponovo ostaju nezaštićeni u talasu napada koji su postali gotovo svakodnevni i na kojenema zvanične osude iz Prištine.

Izvor: RTV

KiMKurtiSADŽivojin Rakočević

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva