:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Miroslav Lajčak

clock

Januar 21, 2024   21:06

0

62

Lajčak: Iskoristi politički zamah u proširenju EU i fokusirati se na sledeće korake u dijalogu

Specijalni izasanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je ključno da se iskoristi "politički zamah" koji postoji kada je reč o proširenju Evropske unije i istakao da je nakon uspešnog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu "vreme da se fokusiramo na sledeće korake u dijalogu".

Prema njegovim rečima, ovogodišnji forum se fokusirao na temu obnove poverenja a tokom tradicionalnog Diplomatskog dijaloga na Zapadnom Balkanu, razmotrena su očekivanja i prioriteti u regionu i Evropskoj uniji u vezi sa proširenjem.

"Kao komoderator, podelio sam svoje zapažanje da, primetan entuzijazam od strane istočnih partnera, nailazi na skepticizam sa Zapadnog Balkana. Trenutni zamah za proširenje je stvaran, ali kao što smo dobro svesni, u politici zamah nikada ne traje večno. Stoga je sada ključno pitanje da li ćemo uspeti da ovaj zamah transformišemo u novi kvalitet proširenja ili ćemo ga potpuno izgubiti", napisao je Lajčak na Fejsbuku.

On je naveo da se forum u Davosu, kao i uvek, pokazao kao neprocenjiva platforma za povezivanje sa prijateljima, kolegama, partnerima i liderima iz regiona i šire. 

"Naši razgovori su obuhvatili spektar važnih dešavanja koja se očekuju ove godine, kako na Zapadnom Balkanu, tako i na globalnoj sceni. Ali posle zadivljujuće nedelje uronjene u različite perspektive unutar globalnog 'mehura' umova, sada je vreme da se u potpunosti ponovo fokusiramo na sledeće korake u Dijalogu", istakao je Lajčak.

On je ocenio da godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma označava početak diplomatske godine, okupljajući lidere iz vlada, biznisa i civilnog društva širom sveta kako bi se uključili u diskusije "o najhitnijim izazovima sa kojima se naša društva suočavaju".

Izvor: T a n j u g, TV Most

Miroslav LajčakZapadni BalkanEUdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva