:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 21, 2023   17:26

0

172

Lajčak: Očekujemo da obe strane rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, nakon razgovora predstavnika Velike petorke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je tema posete bio napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalacija situacije na KiM u svetlu poslednjih događaja.

"Želimo da jasno kažemo da snažno osuđujemo napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci napada moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije u tom pogledu", poručio je Lajčak nakon sastanka.

Dodao je da lideri imaju odgovornost prema svojim građanima i da i Beograd i Priština moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa. 

"Tu poruku smo preneli predsedniku Vučiću. Srbija i Kosovo su ušle u nove dogovore februara i marta ove godine i mi očekujemo od obe strane da počnu da ispunjavaju svoje obaveze i iz novih i iz starih sporazuma", rekao je Lajčak.

Istakao je da će dijalog Beograda i Prištine biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova evropskih zemalja u ponedeljak, a takođe na će o njemu razgovarati lideri EU kasnije tokom naredne nedelje, na Savetu Evrope. 

"Ova poseta će direktno uticati na te razgovore. Kao što smo mnogo puta rekli, nema evropske budućnosti ni za Srbiju, ni za Kosovo, bez normalizacije njihovih odnosa i primene usvojenih sporazuma o normalizaciji i sadašnjih i onih ranijih. Želimo da vidimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku regiju Zapadnog Balkana i zato je dijalog od krucijalne važnosti. Naš razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem će se nastaviti narednih dana", zaključio je Lajčak.

Lajčak: Očekujemo da Beograd i Priština u potpunosti sprovedu obaveze koje su preuzeli

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, komentarišući razgovore koje je zajedno sa izaslanicima Nemačke, Francuske, Italije i SAD imao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Prištini i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da očekuju da obe strane u potpunosti sprovedu obaveze koje su preuzele u okviru dijaloga.  

Lajčak je na platformi Iks naveo da je sa izaslanicima Nemačke, Francuske, Italije i SAD otputovao na važne i sadržajne razgovore sa Vučićem i Kurtijem.

On je dodao da je tokom razgovora naglašeno da dešavanja od 24. septembra u Banjskoj moraju da se u potpunosti istraže i naglasio da je hitno potrebno da dođe do deeskalacije i normalizacije.

"Očekujemo od obe strane da u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga", poručio je Lajčak. 

Lajčak je, zajedno sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i izaslanicima Francuske, Italije i Nemačke, prvobitno razgovarao u Prištini sa Kurtijem, a potom u Beogradu sa Vučićem.

Izvor: T a n j u g

Miroslav LajčakKiMvelika petorkaAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva