:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2024   8:13

0

132

Lajčak sa Osmani o izborima na severu Kosova i Metohije

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani razgovarao o izborima u četiri opštine na severu KiM.

"Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u dijalogu, posebno o izborima na severu Kosova i nedavnom sastanku čiji sam domaćin bio u Briselu", napisao je Lajčak na mreži X posle jučerašnjeg sastanka sa Osmani na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji i razgovor ocenio kao "koristan".

U Briselu je 27. februara, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održan sastanak na kojem je razgovarano o uredbi centralne banke u Prištini kojom se zabranjuje platni promet u dinarima, što dovodi u pitanje opstanak Srba u pokrajini.

Srbi sa severa KiM prikupili su i centralnoj izbornoj komisiji u Prištini predali potpise za smenu albanskih, nelegalnih gradonačelnika u opštinama na severu KiM, izabranih na izborima u aprilu 2023., koje su Srbi bojkotovali zato što Priština ne poštuje briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, a od 1.567 Srba glasalo je samo njih 13.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

"Ministarstvo za vanredne situacije i pripadnici policije rade na mestu incidenta u Krasnogvardejskom okrugu. Nema povređenih", napisao je Belglov na Telegramu.

Naveo je da su stanari tih objekata evakuisani, prenosi agencija RIA Novosti.

Snažna eksplozija potresla je rano jutros ruski grad Sankt Peterburg, nakon što se dron srušio na stambenu zgradu, javili su lokalni mediji, a prenosi Raša tudej.

Kako javlja lokalni list Fontanka, eksplozija se dogodila u severnom delu grada, a fasada stambenog bloka je "ozbiljno oštecena".

List Izvestija takođe je javio da je u Sankt Peterburgu došlo do eksplozije u kojoj su oštećene dve zgrade i da nema žrtava.

Izvor: T a n j u g; Foto: tviter

KiMLajčakOsmani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva