:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 09, 2023   22:17

0

116

Lavrov: Ankara bi mogla da se suoči sa negativnim posledicama

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Hakanom Fidanom da bi Ankara mogla da se suoči sa "negativnim posledicama" zbog pružanja vojne pomoći Kijevu i zbog omogućavanja povratka lidera neonacističke jedinice "Azov" u Ukrajinu.

Lavrov je istakao da Turska sprovodi "destruktivan kurs" nastavljajući da pruža vojnu pomoć Kijevu, objavljeno je na sajtu ruskog MIP-a.

Napominje se da su Lavrov i Fidan razmenili mišljenja i o regionalnoj situaciji, uključujući i situaciju u vezi sa povratkom lidera "Azova" u Ukrajinu, prenele su RIA Novosti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u petak u Tursku, gde je razgovarao sa Erdoganom. 

Zelenski je zatim u subotu rekao da pet komandanata "Azova" lete za Kijev iz Istanbula.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da povratak komandanata "Azova" u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma. 

Peskov je istakao da je trebalo da oni ostanu u Turskoj do okončanja sukoba. 

Peskov je naglasio da je Ankara tu odluku donela pod pritiskom usred neuspeha ukrajinskih snaga u kontraofanzivi i zbog predstojećeg samita NATO-a u Viljnusu.

Vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin rekao je u septembru da je nakon razmene zarobljenika sa Kijevom oslobođeno 56 ljudi, od kojih je 55 vojnih lica: pet iz Donbasa, a da su ostalo ruske trupe. 

Ukrajini je predato 215 ljudi, među kojima su bili i vođe "Azova".

Erdogan je takođe izvestio o razmeni. 

List Hurijet je izvestio u januaru, pozivajući se na izvore, da su vođe "Azova" još u Turskoj, što je, kako je navedeno, zahtev Rusije.

Izvor: T a n j u g

Sergej LavrovTurskaRusijaUkrajinaAzov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva