:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jun 09, 2020   11:06

0

126

Lavrov: Nema rešenja za Kosovo bez Srbije

Sergej Lavrov 18. juna dolazi u Beograd i to je prva poseta ruskog šefa diplomatije nekoj zemlji posle epidemije korone, pišu Novosti.

Jedan od dokaza da Rusija i Srbija imaju odlične političke odnose jeste to što će prvi let u inostranstvo posle "pauze" zbog epidemije virusa korona biti poseta Sergeja Lavrova Beogradu, 18. juna. Tokom dvodnevnog boravka u našoj zemlji, Lavrov će se sresti sa domaćinom, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a glavni susret biće sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Saradnja dveju država na svim poljima i aktuelna pitanja na Balkanu, pre svih kosovsko, teme su koje će se naći na stolu.

U momentu kada Evropa i Amerika najavljuju "veliko finale" u pregovorima Beograda i Prištine, ruski stav po pitanju KiM nedavno je obrazložio njihov diplomatski predstavnik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. On je naveo da će se Rusija saglasiti samo sa onim rešenjem koje će biti prihvatljivo za našu stranu, kao i da se Moskva zalaže za postizanje kompromisnog rešenja koje mora da odgovara međunarodnom pravu i da bude postignuto na osnovu važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Takođe, stav je i da takvo rešenje treba da odobri SB UN.

Nekadašnji ambasador pri Savetu Evrope Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da to što Lavrovljeva poseta dolazi neposredno pre parlamentarnih izbora, 21. juna, govori i o spoljnopolitičkom kursu koji drži naša zemlja:

"Na sastancima sa Lavrovom svakako će biti reči o KiM, pošto je to za nas ključno pitanje u narednom periodu, a posle izbora u Beograd dolazi i izaslanik EU za dijalog sa Prištinom Miroslav Lajčak. Očekujem da će se potvrditi rusko-srpsko strateško partnerstvo i da će se ponoviti stav Moskve da o KiM nema rešenja bez Srbije, da ono mora biti na osnovu Rezolucije 1244 i da će Rusija podržati ono rešenje koje uvažava interese Srbije."

Samo nekoliko dana posle posete Lavrova, predsednik Vučić biće na Paradi pobede u Moskvi, 24. juna, gde će se sresti sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Već je poznato kada će doći i do njihovog sledećeg sastanka, jer je Putin potvrdio da će u oktobru doći u radnu posetu Srbiji tokom koje će prisustvovati centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save na Vračaru. Kao što je poznato, Rusija je uložila veliki novac u oslikavanje Hrama i ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole, koja će biti u mozaiku od stakla i kamena.

Izvor: Večernje novosti

Sergej LavrovKiMSrbijaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?