:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jun 09, 2020   11:06

0

207

Lavrov: Nema rešenja za Kosovo bez Srbije

Sergej Lavrov 18. juna dolazi u Beograd i to je prva poseta ruskog šefa diplomatije nekoj zemlji posle epidemije korone, pišu Novosti.

Jedan od dokaza da Rusija i Srbija imaju odlične političke odnose jeste to što će prvi let u inostranstvo posle "pauze" zbog epidemije virusa korona biti poseta Sergeja Lavrova Beogradu, 18. juna. Tokom dvodnevnog boravka u našoj zemlji, Lavrov će se sresti sa domaćinom, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a glavni susret biće sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Saradnja dveju država na svim poljima i aktuelna pitanja na Balkanu, pre svih kosovsko, teme su koje će se naći na stolu.

U momentu kada Evropa i Amerika najavljuju "veliko finale" u pregovorima Beograda i Prištine, ruski stav po pitanju KiM nedavno je obrazložio njihov diplomatski predstavnik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. On je naveo da će se Rusija saglasiti samo sa onim rešenjem koje će biti prihvatljivo za našu stranu, kao i da se Moskva zalaže za postizanje kompromisnog rešenja koje mora da odgovara međunarodnom pravu i da bude postignuto na osnovu važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Takođe, stav je i da takvo rešenje treba da odobri SB UN.

Nekadašnji ambasador pri Savetu Evrope Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da to što Lavrovljeva poseta dolazi neposredno pre parlamentarnih izbora, 21. juna, govori i o spoljnopolitičkom kursu koji drži naša zemlja:

"Na sastancima sa Lavrovom svakako će biti reči o KiM, pošto je to za nas ključno pitanje u narednom periodu, a posle izbora u Beograd dolazi i izaslanik EU za dijalog sa Prištinom Miroslav Lajčak. Očekujem da će se potvrditi rusko-srpsko strateško partnerstvo i da će se ponoviti stav Moskve da o KiM nema rešenja bez Srbije, da ono mora biti na osnovu Rezolucije 1244 i da će Rusija podržati ono rešenje koje uvažava interese Srbije."

Samo nekoliko dana posle posete Lavrova, predsednik Vučić biće na Paradi pobede u Moskvi, 24. juna, gde će se sresti sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Već je poznato kada će doći i do njihovog sledećeg sastanka, jer je Putin potvrdio da će u oktobru doći u radnu posetu Srbiji tokom koje će prisustvovati centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save na Vračaru. Kao što je poznato, Rusija je uložila veliki novac u oslikavanje Hrama i ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole, koja će biti u mozaiku od stakla i kamena.

Izvor: Večernje novosti

Sergej LavrovKiMSrbijaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva