:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2024   15:06

0

56

Le Pen: Makron se igra ratnog vođe; Zaharova: Izjava o trupama u Ukrajini pokazuje da nije svestan onog što govori  

Predsednica francuske parlamentarne desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen kritikovala je danas izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da ne treba isključiti opciju slanja francuskih vojnika u Ukrajinu i istakla da se on "igra ratnog vođe".

''Ne znam da li svi shvataju koliko je ozbiljna takva izjava. Emanuel Makron se igra ratnog vođe, i sa takvim nemarom govori o životima naše dece. U pitanju je mir ili rat u našoj zemlji'', napisala je Le Pen na mreži Iks.

Makron je posle konferencije evropskih lidera o Ukrajini rekao da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali je naglasio da "ništa ne treba isključiti".

"Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila", rekao je Makron na konferenciji za novinare.

Samitu u Parizu prisustvovalo je oko 20 evropskih lidera, a iz Jelisejske palate je saopšteno da je cilj skupa da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu bude poslata "poruka da je Evropa odlučna da pomogne Ukrajini i suprotstavi se 'narativu Kremlja' da Rusija mora da dobije rat, koji je ušao u treću godinu".

Zaharova: Izjava Makrona o trupama u Ukrajini pokazuje da nije svestan onog što govori

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je danas da predsednik Francuske Emanuel Makron "nije svestan onoga što govori", reagujući na njegovu izjavu Makrona da se "ne može isključiti" opcija slanja trupa u Ukrajinu.

"Što se tiče izjava Emanuela Makrona o potencijalnom raspoređivanju NATO trupa u Ukrajinu, stiče se snažan osecaj da francuski predsednik ne shvata ni šta govore njegovi potčinjeni, ni ono što on sam kaže", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je dodala da želi da "podseti" Makrona na istoriju Francuske.

"Aprila 1945. godine Berlin je branila francuska divizija 'Šarlmanj' (Karlo Veliki) i niz drugih. Branili su i sam firerov bunker. Oni su bili među poslednjima koji su u Trećem rajhu odlikovani nacističkim ordenom Viteškog krsta Gvozdenog krsta", navela je Zaharova.

Upitala je Makrona da li je odlučio da organizuje diviziju "Šarlmanj 2" za odbranu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

MakronUkrajinaLe PenZaharova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva