:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2021   14:52

0

421

Leposavić: Radnici Trepče rade na ojačanju bedema kod jalovišta (foto)

Od juče popodne kada je urušen deo brane na jalovištu flotacije u Leposaviću radnici su zaustavili dalje oticanje otpadnih voda i teškim mašinama i kamionima nanose zemlju i ojačavaju bedeme.  Nadležni u opštini Leposavić se nadaju da je sve urađeno da se spreči da ne  dođe do zagađenja okoline i vodotoka reke Ibar. Predsednik Zoran Todić očekuje da će rukovodstvo Trepče preduzete dalje mere za sanaciju ovog skladišta otpadnog materjala od procesa flotiranja olovo-cinkove rude.

Bedem koji se juče urušio na jalovištu kod Leposavića saniran je odmah u popodnevnim satima i odlivanje otpadnih voda u Ibar je zaustavljeno.

Ovo je uznemirilo stanovnike sela koja se nalaze u neposrednoj blizini i izazvalo strah od zagađenja reke i okoline.

Predsednik opštine Leposavić, Zoran Todić u stalnom je kontaktu sa inspekcijskim službama koje su na terenu.

“Niko nije srećan zbog ovoga što se desilo. Juče smo na licu mesta zatekli radnike Trepče koji su radili na sanaciji i zaustavljanju daljeg odlivanja otpadnih voda u reku Ibar i nizvodno dalje prema centralnoj Srbiji. Zbog čega je došlo do ovoga je pitanje za ljude koji rade u Trepči , pre svega mislim na menadžment i rukovodstvo”, rekao je Todić i dodao da su, od strane lokalne samouprave preduzete sve mere koje su u njenoj nadležnosti.

Prema njegovim rečima upućen je i zahtev Institutu za javno zdravlje za uzorkovanje vode na više lokacija kako bi se utvrdio stepen zagađenja, ukoliko ga ima.

“U ovom trenutno ne možemo precizno reći šta je to i koliko zagadilo reku Ibar, radiće se analize na teške metale a rezultate očekujemo za četiri, pet dana”, rekao je Todić.

Zorica Timotijević, inspektor ekologije u opštini Leposavić istakla je da će o stepenu zagađenja moći da se priča tek nakon analize vode.

“Tražili smo od Zavoda u Mitrovici da izvrši uzorkovanje i analizu vode u delu iznad jalovišta i u delu kilometer, dva ispod mesta gde se desio akcident. Nadamo se da šteta nije velika, da nije veliko zagađenje reke Ibar, sa malim uticajem na životnu sredinu. Ali, ovo je opomena za ljude u Trepči koji se bave ovim problemom”, naglasila je Timotijević.

Radnici Kombinata “Trepča”, pogon flotacije u Leposaviću teškim mašinama i kamionima nanose zemlju na branu jalovišta i ojačavaju bedem koji se, pod pritiskom vode i leda, juče obrušio.   

Izvor: TV Most

KiMLeposavićTrepčajalovištebedem
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva